Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеевски иска руската църква да бъде отворена. Костадинов и Сидеров отидоха пред нея


Граждани се събраха в неделя пред руската църква в знак на несъгласие със затварянето ѝ. София, 24 септември
Граждани се събраха в неделя пред руската църква в знак на несъгласие със затварянето ѝ. София, 24 септември

Депутатът от ДПС и санкциониран за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски призова в неделя Софийския митрополит да отвори руската църква в София.

На фона на това лидерите на "Възраждане" и "Атака" Костадин Костадинов и Волен Сидеров отидоха заедно с десетки граждани пред църквата по-рано сутринта в знак на несъгласие с нейното затваряне.

Храмът “Св. Николай Мирликийски”, наричан още руската църква, прекрати богослуженията си, след като свещениците му, включително архимандрит Васиан, бяха изгонени от страната тази седмица. Те бяха обвинени, че са заплаха за националната сигурност.

Призивът на Пеевски идва, след като в събота вечерта русенският митрополит Наум публикува своя позиция, според която руската църква в София трябва да отвори, тъй като е под юрисдикция и владение на Българската православна църква (БПЦ).

"Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма. Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим", каза Пеевски.

В своя публикация във Фейсбук Костадинов написа, че е запалил свещ пред църквата и се обявява за "православно единство".

Освен него и Сидеров в неделя сутринта на място бяха видени още Евгени Минчев, както и мъж в свещенически дрехи, който се представя като иподякон Атанас Стефанов.

Граждани пред руската църква в неделя
Граждани пред руската църква в неделя

По информация на Офнюз става дума за същия човек, който се опита да нападне съдпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и премиера Николай Денков, когато през юни 2023 г. отидоха в президенството, за да получат втория мандат.

Свещениците от руската църква бяха изгонени близо седмица след като архимандрит Васиан беше обвинен в шпионаж и обявен за персона нон грата от Северна Македония. След изгонването Москва обвини София в "богохулство", а руската посланичка в България Елеонора Митрофанова каза, че българският посланик в Русия ще бъде привикан във връзка със случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG