Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще привика българския посланик в Москва след изгонените свещеници, каза Митрофанова


Българският посланик в Москва Атанас Кръстин
Българският посланик в Москва Атанас Кръстин

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в министерството на външните работи на Русия във връзка с изгонването на свещеници от руската църква в София.

Това каза в петък руската посланичка в София Елеонора Митрофанова в ефира на руската телевизия "Россия-24", цитирана от ТАСС.

Новината идва, след като в четвъртък вечерта руското Министерство на външните работи съобщи, че руската църква в София ще затвори врати, тъй като България гони свещениците ѝ, включително нейния архимандрит Васиан.

"Разбира се, ще има някакви действия. Преди всичко ще бъде извикан посланикът, ще има определен разговор с него", каза Митрофанова.

Тя добави, че "никой няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква в Москва". "Ние не сме варвари", каза Митрофанова.

В четвъртък Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) съобщи, че България е експулсирала архимандрит Васиан заради "заплаха за националната сигурност". Със същия мотив са изгонени и останалите свещеници според външното министерство на Русия. След това Москва обвини София в "богохулство".

Седмица по-рано архимандрит Васиан беше изгонен от Северна Македония след обвинения в шпионаж.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG