Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди бежанци прииждат в Армения от Нагорни Карабах


Арменски полицай помага на бежанка от Нагорни Карабах, която пристига в центъра за временно настаняване в град Горис, Армения, 24 септември 2023 г.
Арменски полицай помага на бежанка от Нагорни Карабах, която пристига в центъра за временно настаняване в град Горис, Армения, 24 септември 2023 г.

Хиляди етнически арменци пристигат в Армения от непризнатата република Нагорни Карабах, съобщи арменското правителство.

На някои от бежанците правителството е осигурило жилища. То изрази готовност да ги приеме в неделя, след като миналата седмица Азербайджан приключи краткотрайната си офанзива и обяви, че е поел контрол над Нагорни Карабах.

"Потокът от вътрешно разселени лица продължи през цялата нощ", се казва в изявление на правителството.

Властите на Нагорни Карабах по-рано обявиха евакуацията на част от населението в Армения. Семействата, останали без дом след обстрела на Азербайджан, които искат да напуснат Нагорни Карабах, ще бъдат транспортирани до Армения, придружени от руски миротворци, съобщиха властите на самопровъзгласилата се република в неделя.

По пътищата от Карабах към Армения има натоварен трафик, за желаещите да напуснат ще бъде осигурено безплатно гориво.

Съветникът на президента на Нагорни Карабах Давид Бабаян каза пред Ройтерс, че повечето от 120-те хиляди етнически арменци от Нагорни Карабах ще напуснат домовете си и ще отидат в Армения, защото не искат да живеят в Азербайджан.

"Нашият народ не иска да живее като част от Азербайджан. Деветдесет и девет и девет процента предпочитат да напуснат нашите исторически земи", каза той пред агенцията.

Премиерът на Армения Никол Пашинян на свой ред обяви готовност да приеме бежанците. Според него опасността от етническо прочистване в региона остава.

В обръщението си към народа той каза, че арменското правителство работи с чуждестранни партньори за зачитане на правата на населението на непризнатата република Нагорни Карабах.

Съветът за сигурност на Армения съобщава, че Пашинян може да се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев на 5 октомври в испанския град Гранада.

Нагорни Карабах е международно признат за азербайджански, но е на практика независим, откакто се откъсна по време на войната с Армения през 90-те години на миналия век.

По време на друга кратка война през 2020 г. Азербайджан си възвърна голяма част от територията, както и седем околни района. От тогава в района са разположени руски мироопазващи сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG