Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между Армения и Азербайджан "остават различия". Защо Ереван е пред нови протести


Антиправителственият протест в Ереван на 9 май 2024 г.
Антиправителственият протест в Ереван на 9 май 2024 г.

Близо 50 души са задържани в арменската столица Ереван по време на протест с искане на оставката на премиера Никол Пашинян. Причината за недоволството им е обявената в края на април сделка за земя с Азербайджан. По-късно в неделя са планирани нови демонстрации.

Новината идва на фона на проведената двудневна среща между външните министри на Азербайджан и Армения в казахстанската столица Алмати. Преговорите бяха насочени към сключване на мирен договор между двете враждуващи страни, но приключиха без особен напредък.

След срещите и двете външни министерства публикуваха почти идентични изявления, в които се казва, че между страните "остават различия" и че преговорите ще продължат в бъдеще.

В събота Министерството на вътрешните работи потвърди последните задържани за неизпълнение на полицейски разпореждания след многохилядните протести на 9 и 10 май в Ереван. Преди да започне арестите, полицията призова хората да разчистят няколко основни пътни артерии в центъра, но те не се подчиниха.

Ръководителят на протеста архиепископ Баграт Галстанян призова поддръжниците си отново да блокират уличното движение в центъра на Ереван в неделя.

Ереван и Баку постигнаха предварително съгласие по протокол, подписан на 19 април, в който Армения отстъпва контрола върху четири села, контролирани от Ереван от 90-те години на миналия век.

Никола Пашинян каза, че едностранните отстъпки са необходими, за да се предотврати азербайджанската военна агресия срещу Армения.

Депутатите от опозицията се заканиха да отстранят Пашинян. Съюзниците на премиера в парламента обвиниха опонентите му в организиране на преврат и се опитаха да свържат движението с бившия президент Роберт Кочарян, обвинен в корупция и организиране на преврат или с руски интереси. Те също така обвиниха 52-годишния Галстанян, че е руски шпионин, без да представят доказателства.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан водиха две войни за региона Нагорни Карабах, който след разпадането на Съветския съюз е анклав с преобладаващо етническо арменско население и е международно признат за азербайджанска територия.

През 2020 г. Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах заедно със седем околни района, за които арменските сили претендираха по време на предишния конфликт.

След като Баку пое пълен контрол над региона в резултат на еднодневна военна операция през септември 2023 г., близо 100 хил. етнически арменци избягаха от Нагорни Карабах в Армения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG