Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минимална заплата от 933 лв. и ръст на пенсиите с 11%. Асен Василев представи проекта за Бюджет 2024


Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

Минимална заплата от 933 лв., увеличение на пенсиите с 11% и инвестиции от над 12 млрд. лв. за капиталови разходи. Това е заложено в проекта за държавен бюджет за 2024 г., който министърът на финансите Асен Василев представи в петък.

По думите му предстои бюджетът да бъде внесен за обсъждане в парламента на 22 ноември.

До това забавяне се стигна, след като депутатите гласуваха законовият срок от 31 октовмри да бъде удължен заради местните избори, заради които за известно време нямаше пленарни заседания. Освен това има забавяне и при приемането на данъчните закони.

Основните точки от бюджета, които Василев представи, са следните:

  • Приходи - 77,6 млрд. лв.
  • Разходи - 83,8 млрд. лв. или 37,7% от БВП
  • Брутен вътрешен продукт (БВП) - 205,8 млрд. лв.
  • Ръст на БВП - 3,2%
  • Средногодишна инфлация - 4,8% като според разчетите в края на 2024 г. тя би следвало да падне до 3%
  • Дефицит - 3% на касова основа

"Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии и дава възможност за приемане на еврото", каза Василев.

Едно от изискванията за членство в еврозоната – т.нар. Маастрихтски критерии, е инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта инфлацията на трите държави членки на еврозоната с най-добри показатели.

Василев допълни още, че минимална заплата, която сега е 780 лв., ще бъде увеличена на 933 лв. или на ниво 50% от средната работна заплата.

Освен това разходите за здравеопазване се вдигат с 1,1 млрд. лв., а разходите за образование - с 590 млн. лв. С тях се гарантира увеличение на учителските заплати до 125% от средното възнаграждение в страната, както и увеличение на размера на издръжката, която държавата плаща за дете в училище или детска градина.

Разходите за отбрана са малко над 2% от БВП и с тях са обезпечени новите възможности и боеспособност, които армията е поискала.

Предстои прокетобюджетът да бъде обсъден с отделните министерства и политическите партии. Едва след това той ще бъде внесен в Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG