Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите искат по-дълъг срок за внасяне и на бюджета за 2024


Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ е сред вносителите на предложението.
Депутатът Делян Добрев от ГЕРБ е сред вносителите на предложението.

Депутати от управляващото мнозинство предлагат удължаване на срока за внасяне на бюджета за 2024 г. в Народното събрание. Това става ясно от проекторешение, внесено от Делян Добрев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) в петък.

Новината идва два месеца след като парламентът прие държавния бюджет за настоящата 2023 г. Забавянето беше обяснено със сложната политическа ситуация в страната и предсрочните парламентарни избори през октомври миналата година и април тази година. Междувременно два пъти беше удължаван и бюджетът за 2022 г.

Сегашното предложение да се удължи срокът за следващия бюджет се мотивира с това, че Народното събрание няма да заседава между 11 и 27 октомври. Комисиите ще могат да работят, но няма да има пленарни заседания. Причината е предизборната кампания за предстоящите на 29 октомври избори за кметове и общински съветници.

Законовият срок за внасяне на новия бюджет е 31 октомври. Това се отнася за проекта на държавния бюджет, както и на Здравната каса и общественото осигуряване. Вносител на тези законопроекти е Министерският съвет.

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ предлагат внасянето им в парламента да стане до 15 ноември - две седмици след изтичането на законовия срок.

Вследствие от периода без пленарни заседания се съкращава и времето за приемане на данъчните закони, които също трябва да бъдат отразени в проекта за бюджет, каза Венко Сабрутев, цитиран от БТА.

Депутатът от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов съобщи, че бюджетната комисия се е събрала извънредно в почивката по време на пленарното заседание на парламента. По думите му извънредното заседание е свикано по искане на ДПС, продължило е няколко минути и е завършило с приемане на решението за удължаване на срока.

От БСП се обявиха против това удължаване. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова определи предложението като безотговорно и посочи като причина за него противоречията между управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ.

Пред журналисти Делян Добрев каза, че се надява бюджетът за 2024 г. да бъде приет най-късно до средата на декември.

След приемането на бюджета за 2023 г. през юли министърът на финансите Асен Василев каза, че „истинският дебат за това как България да продължи напред трябва да се състои в бюджет 2024 г.“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG