Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата, бизнесът и синдикатите подкрепиха неединодушно бюджета на Асен Василев за 2023 г.


От ляво надясно: министърът на здравеопазването Христо Хинков, премиерът Николай Денков, секретарят на НСТС Васка Шушнева, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, 3 юли 2023 г..
От ляво надясно: министърът на здравеопазването Христо Хинков, премиерът Николай Денков, секретарят на НСТС Васка Шушнева, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, 3 юли 2023 г..

Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. беше подкрепен от всички организации, с изключение на КТ "Подкрепа". Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Мария Габриел в понеделник, след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

На него представители на държавата, работодателски и синдикални организации обсъдиха проектите за държавен бюджет, за бюджет на здравната каса и на държавното обществено осигуряване. На заседанието присъства и премиерът Николай Денков.

Проектът за бюджета на здравната каса беше подкрепен от 6 организации, каза министърът на финансите Асен Василев. Единствено от Българската търговско-промишлена палата се въздържаха. Според Мария Габриел добра новина е, че държавата ще поема разходите за инвитро процедурите.

Единодушна подкрепа не постигна и проектът за бюджет за държавното обществено осигуряване. Той получи одобрението на 5 организации, като Асоциацията на индустриалния капитал и КТ "Подкрепа" не го подкрепиха.

Държавният бюджет е в представените рамки - 3% дефицит, 1,8% ръст на икономиката, 8,7% инфлация. Запазени и надградени са социалните плащания и политиката по доходите на служебния кабинет, като са прецизирани капиталови разходи, каза Василев. По думите му целта е бюджетът да се приеме през юли и да бъде в сила от 1 август.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал каза, че отрицателният вот по бюджета на държавното обществено осигуряване е, защото в него не се виждат реформи. "Свидетели сме на ерозиране на пенсионната система, която способства укриването на осигурителни доходи и разрастването на сивия сектор", каза той.

От КТ "Подкрепа" казаха, че не подкрепят националния бюджет заради замразяването на минималната работна заплата на 780 лв. Не са съгласни и с изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия, защото според тях по този начин тези предприятия се декапитализират.

С бюджета се предвижда увеличение на пенсиите с 12%. Увеличават се и майчинските за втората година със 70 лева и така парите ще се изравнят с майчинските за първата година - 780 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG