Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството реши държавните предприятия да внасят цялата си печалба в бюджета


Министърът на финансите в кабинета "Денков" Асен Василев
Министърът на финансите в кабинета "Денков" Асен Василев

Държавните предприятия ще трябва до края на юни да внесат цялата си печалба в бюджета. Мярката беше приета на извънредно заседание на Министерския съвет в петък и обявена на брифинг от министъра на финансите Асен Василев.

От мярката са освободени болниците, психиатричните заведения, ВиК дружествата и Националната компания индустриални зони.

Василев каза, че трябва да отбележи една "особеност", която е от обществен интерес, но представлява "притеснителна тенденция".

Особеността е свързана с дивидента, който трябва да внесе Българският енергиен холдинг (БЕХ). Към 6 февруари дружеството публикува публичен отчет, в който посочва, че печалбата му за 2022 г. е 1.588 млрд. лв.

Около два месеца по-късно обаче БЕХ публикува нов отчет, в който посочва печалба от 640 млн. лева.

"Тоест за тези два месеца счетоводителите на БЕХ и одиторите са открили, че печалбата на холдинга е била с почти 1 млрд. лв. по-малка, отколкото предварително обявената от БЕХ през февруари", каза Василев. По думите му това е притеснително.

Затова държавната финансова инспекция започва проверка в холдинга, а Националната агенция по приходите се е самосезирала да види дали няма укриване на печалба, съответно на данъци, каза Василев.

По информация на БЕХ, този "счетоводен срив в печалбата", след завършването на годината, се дължи на вписвания на вземания или преоценка на възможността да си събере дадени кредити.

"Голямата част от кредитите, които БЕХ заявява, че няма да може да събере, са кредити, които той е дал на своите собствени дъщерни компании за общо 770 млн. лева", каза Асен Василев. Той добави, че "това е силно притеснително, ако наистина е факт".

Ако се окаже, че всъщност от компаниите могат да върнат тези 770 млн. лв., означава, че БЕХ е направил счетоводна загуба, без тя да е реална, посочи Василев и добави, че това, което разпореждането на МС предвижда, е БЕХ да изплати дивидент в размер на 1 млрд. 588 млн. лв. спрямо първоначалния отчет на холдинга.

Проверката на държавна финансова инспекция продължава около 30 дни, тя е започнала преди около 10 дни, а тази на НАП отнема между 30 и 60 дни.

Миналата седмица парламентът окончателно удължи действието на бюджета за 2022 г. до 31 юли. Това стана, след като седмица по-рано

Окончателното удължаване на бюджета за 2022 г. до 31 юли идва, след като по-рано Асен Василев пое ангажимент новият бюджет да бъде готов до края на месеца. По думите му новият бюджет ще е с до 3% дефицит, като една от мерките да се ограничи е да се вземе 100% дивидент от държавните фирми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG