Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът окончателно удължи действието на бюджета за 2022 г. до 31 юли


Христо Иванов и Кирил Петков от ПП-ДБ по време на обсъждането в парламента в четвъртък.
Христо Иванов и Кирил Петков от ПП-ДБ по време на обсъждането в парламента в четвъртък.

Парламентът прие окончателно на второ четене удължаване на действието на бюджета от 2022 г. до 31 юли. Това е срокът, докогато се очаква, че ще има приет нов бюджет за тази година.

Окончателното удължаване идва, след като във вторник бюджетната комисия в парламента също прие удължаването на второ четене. То беше нужно, тъй като първото удължаване действаше до 10 юни.

Както беше решено и на първо четене, в четвъртък депутатите приеха Министерският съвет не може да използват средствата от Сребърния фонд в изпълнение на закона за бюджета.

След дълги обсъждания те решиха да има и еднократна помощ и за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас, но тя, както и размерът ѝ, ще бъдат разписани в Закона за държавния бюджет за 2023 г., а не както сега се предлагаше в удължителния закон.

Спорът беше за това дали всички деца да имат право да получават такава помощ или само най-нуждаещите се. В крайна сметка депутатите гласуваха помощ да получат всички деца, тъй като това е било заложено в бюджета за предходната година.

Окончателното удължаване на бюджета за 2022 г. до 31 юли идва, след като по-рано миналата седмица министърът на финансите Асен Василев пое ангажимент новият бюджет да бъде готов до края на месеца. Тогава той каза, че ще са му необходими от 10 дни до 2 седмици, за да подготви проекта. По думите му новият бюджет ще е с до 3% дефицит.

Миналата година служебното правителство първо отказа да внесе проектозакон за бюджета в законовите срокове с мотива, че няма право да прави политики, а по-късно през април предложи бюджет за 2023 г. с дефицит от 6,4% - над два пъти повече от изискването за влизане в еврозоната - до 3%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG