Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бюджетната комисия прие на второ четене удължаване на бюджет 2022 до края на юли


Управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, зам.-министърът на финансите Георги Клисурски, Жени Начева

Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие във вторник на второ четене удължаването на бюджета за 2022 г. То ще важи до края на юли.

Новината дойде, след като в петък парламентът прие предложението единодушно на първо четене.

Комисията реши също да не се използват парите, натрупани в Сребърния фонд, а минималната заплата за държавен служител да е 780 лв. Тези текстове се очаква да бъдат приети от парламента в четвъртък, като следващата седмица предстои представители на комисията да обсъдят бюджета за 2023 г. във финансовото министерство.

Удължаването на бюджета за 2022 г. е второ подред и предвижда увеличаване на пенсиите от юли, както и гарантира нормалното разплащане на държавата до влизането в сила на бюджет 2023. Министърът на финансите Асен Василев пое ангажимент до 31 юли да бъде приет нов държавен бюджет с до 3% дефицит, а премиерът Николай Денков каза в събота, че това ще се случи без вдигане на данъците или орязване на социалните плащания.

Предложението за удължаване беше внесено от Министерския съвет по време на управлението на служебния кабинет на Гълъб Донев. Миналата година служебното правителство първо отказа да внесе проектозакон за бюджета в законовите срокове с мотива, че няма право да прави политики, а по-късно през април предложи бюджет за 2023 г. с дефицит от 6.4% - над два пъти повече от изискването за влизане в еврозоната - до 3%.

Тогава от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да приемат бюджет с толкова голям дефицит.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG