Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само държавни лаборатории ще проверяват вноса на границата, реши парламентът на първо четене


Служители на гранична полиция на ГКПП Капитан Андреево, 7 август 2022
Служители на гранична полиция на ГКПП Капитан Андреево, 7 август 2022

Само държавни лаборатории ще могат да осъществяват контрола на вноса на храни по българските гранични пунктове. Това реши на първо четене парламентът във вторник.

Досега тази дейност можеше да се възлага и на частни компании като "Евролаб 2011", която действаше на ГКПП "Капитан Андреево". По-рано през 2022 г. кабинетът на Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП), опита да върне контрола на вноса през пункта на държавата.

Според ПП именно действията по прекратяването на договорите с частните фирми на „Капитан Андреево“ са една от основните причини, довели до падането на редовното правителство на Петков през юни същата година.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, приет на първо четене от парламента във вторник, е по предложение на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

Пробите на категории животни и стоки по чл. 47, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/625 ще се осъществяват единствено в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тези дейности няма да могат да бъдат превъзлагани.

Вносителите на проекта се мотивират с това, че граничните пунктове са обекти на националната сигурност и осъществяването на контрола на вноса от частни лица е порочна практика. Според доклада на Комисията по земеделието и храните, която е водеща за законопроекта, "Евролаб 2011" е поставяла сигурността на страната и на целия Европейски съюз (ЕС) в опасност. "Капитан Андреево" се намира на границата с Турция, която е външна граница на ЕС.

През май 2022 г. БАБХ прекрати със заповед сключения договор за наем на помещенията на "Капитан Андреево"с "Евролаб". След това изтече запис, на който се чува предполагаем опит за подкуп, предлаган на директора на БАБХ Христо Даскалов, както и заплахи към депутати от "Продължаваме промяната".

"Евролаб" подаде няколко жалби в съда. Административният съд София – град (АССГ) отказа да отмени прекратяванто на договора за наем. Тогава БАБХ обжалва на по-висока инстанция - пред ВАС. В края на януари Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на БАБХ срещу решението, което позволява "Евролаб" да остане на границата, след като Агенцията по храните закъсня да внесе такса от 70 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG