Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не можем да позволим да спечели". Байдън каза, че се е кандидатирал за нов мандат заради Тръмп


Президентът на САЩ от 2020 г. досега Джо Байдън и президентът на страната между 2016 и 2020 г. Доналд Тръмп
Президентът на САЩ от 2020 г. досега Джо Байдън и президентът на страната между 2016 и 2020 г. Доналд Тръмп

Джо Байдън вероятно е щял да откаже кандидатура за втори мандат като президент на САЩ, ако Доналд Тръмп не правеше опит да се върне на власт. Това каза самият Байдън пред донори за кампанията си във вторник.

Байдън спечели изборите през 2020 г. след сблъсък с Тръмп. Двамата са фаворити за това да се изправят един срещу друг и на предстоящите избори за президент на САЩ през ноември 2024 г. и вече обявиха кандидатурите си.

„Ако Тръмп не беше се кандидатирал, не съм сигурен, че аз щях да го направя. Не можем да му позволим да спечели“, каза Байдън, който определи евентуалното връщане на Тръмп във властта като „уникална заплаха за САЩ“.

Изказването на Байдън идва на фона на все по-активно противопоставяне срещу неговите политики от страна на доминиранат от републиканците долна камара на Конгреса на САЩ. В началото на седмицата републиканците отхвърлиха предложения от Байдън пакет от военна помощ за Украйна, Израел и охраната на границата на САЩ.

В началото на октомври Байдън обяви, че възобновява изграждането на части от стената между САЩ и Мексико. Изграждането на стената и важността ѝ беше сред основните обещания и политически послания преди и по време на мандата на Тръмп.

Двамата се отличават и по отношението си към Русия и войната в Украйна. Байдън настоява за продължаване на военната помощ и твърда подкрепа за Киев. Тръмп се противопоставя на изпращането на допълнително оръжие и твърдим, че бързо ще договори прекратяването на войната, ако дойде на власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG