Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън възобновява изграждането на части от стената между Мексико и САЩ


Момиче от Анапра, квартал в покрайнините на Сиудад Хуарес в Мексико, докосва ръката на човек от САЩ през оградата по границата
Момиче от Анапра, квартал в покрайнините на Сиудад Хуарес в Мексико, докосва ръката на човек от САЩ през оградата по границата

Президентът на Съединените щати (САЩ) Джо Байдън ще възобнови изграждането на стената по границата с Мексико, която беше започната от бившия американски президент Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Построяването на стената между Мексико и САЩ беше едно от основните предизборни обещания на Тръмп по време на кампанията му за президентските избори през 2016 г.

При встъпването си в длъжност през 2021 г. Джо Байдън издаде прокламация, с която поиска да "не се отклоняват повече средства на американските данъкоплатци за изграждане на гранична стена".

В четвъртък администрацията на президента Байдън съобщи, че ще добави участъци към граничната стена. От там обаче казаха, че това не е отклонение от прокламацията на президента, тъй като парите, които са отпуснати за строежа по време на мандата на Тръмп, трябва да бъдат изразходвани сега.

В четвъртък секретарят по вътрешна сигурност Алехандро Майоркас съобщи, че "няма нова политика на администрацията по отношение на граничните стени". Той обясни, че проектът е бил одобрен по време на предишната администрация, а сега законът изисква от правителството да използва отпуснатите средства.

"Многократно сме искали от Конгреса да върне тези пари, но той не го е направил и ние сме принудени да следваме закона", каза той.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор определи това решение като "стъпка назад", а Тръмп поиска извинение.

По данни на президента на Мексико, цитирани от Ройтерс, през първата половина на септември 2023 г. граничните власти на САЩ са се сблъскали с повече от 142 000 мигранти на американско-мексиканската граница.

Стената между САЩ и Мексико беше едно от ключовите обещания на Тръмп по време на първата му кампания за президент през 2016 г. Тогава той казваше, че тя ще бъде заплатена от Мексико. В мандата му бяха построени 422 км от стената, от които само 8 км бяха нови. Те бяха платени изцяло от САЩ.

През 2024 г. предстоят нови президентски избори, на които се очаква Тръмп да бъде претендентът на Републиканската партия. Той отново ще се изправи срещу настоящия президент Джо Байдън от Демократическата партия. Очаква се въпросът за миграцията да бъде основен в предизборната кампания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG