Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четиринайсетата поправка. Може ли Конституцията на САЩ да спре Тръмп


Колаж с автора на фона на силуета на Доналд Тръмп пред американския флаг.
Колаж с автора на фона на силуета на Доналд Тръмп пред американския флаг.

През последните месеци Доналд Тръмп получи серия криминални обвинения, но не се отказа от участието си в предстоящите избори. Какво обаче би се случило с обвиненията срещу него, ако отново стане президент на САЩ? Стефан Попов опитва да отговори на този въпрос.

Към момента срещу Доналд Тръмп са повдигнати четири групи наказателни обвинения. За около шест месеца бившият президент на САЩ е обвинен по близо сто параграфа от различни щатски и федерални закони. Разследванията продължават и обвиненията може да се увеличат.

През март тази година Тръмп е подведен под наказателна отговорност в Манхатън за подкуп на порнозвезда, фалшификация на документи, опит за укриване на информация, а в тази връзка и за влияние върху честността на изборите. Това обвинение е средно сериозно.

През юни срещу Тръмп е повдигнато федерално обвинение в Маями за изнасяне на класифицирана документация при напускане на Белия дом. Количеството документи е значително (а действието е трудно обяснимо). Обвинението е по-сериозно.

В началото на август специалният прокурор Джак Смит (назначен от Департамента по правосъдие специално за този казус) повдига обвинения за опит да се обявят изборите за президент от 2020 г. за невалидни. В тях става дума за подпомагане на насилие и хаос, доближават се до описанието за преврат. Тези обвинения са много сериозни.

В средата на август Тръмп е обвинен в Джорджия за намеса в изборите в този конкретен щат заедно с още 18 свои съмишленици. Тази група обвинения е особена с това, че дори избран за президент, Тръмп не е в състояние да помилва сам себе си (да, такава възможност има) и останалите 18. В случая действа щатско законодателство, което не допуска федерална намеса. Тук Тръмп и останалите остават обвинени, възможно осъдени, при всякакви конфигурации във властта на федерално ниво. По тази причина обвинението е много опасно.

Последната група има и тази особеност, че е и по параграфи от закона РИКО за борба с организираната престъпна група (за „рекет“, какъвто е общият термин в САЩ), приет през 1971 г. Основният термин, с който описва организирана престъпност, за разлика от Европа, включително България, е „престъпно предприятие“. Това е много тежък престъпен състав. В случая носи смисъл на обвинение в организиран преврат.

Как стои въпросът с кампанията за избори през 2024 г. предвид тази серия от събития?

Първичните избори вече се провеждат, номинациите ще се направят от националните събрания на двете партии в средата на следващата година. В кампанията на републиканците Тръмп води с няколко пъти по-високи проценти пред други кандидати и няма изгледи за сериозна конкуренция.

По света, включително в България, стана популярно мнението, че каквито и обвинения, съдебни процеси и дори присъди да получи Тръмп, той пак може да бъде избран за президент. Дори да е в затвора, може да се кандидатира, а като бъде избран, в първия ден след влизане в длъжност, може да се самопомилва. Ако желае, може да управлява и от затвора. Това не е напълно невярно, но и не е точно така.

Не е напълно невярно, тъй като защитите на конституцията и законодателството по отношение на кандидатурите не са много силни, материята не е развита. Това е обяснимо, тъй като няма прецеденти. В немалко случай те предизвикват и законодателно действие, както е случаят със закона РИКО.

Но от друга страна Тръмп е в трудна ситуация. В порядък на лична хипотеза бих казал, че няма да се стигне до кандидатура, ще има друго развитие. Тежестите се трупат, някои от съдебните дела вече имат определени дати, положението на Тръмп се усложнява. Но това не може да се предсказва достатъчно точно, предстои да се види.

Все пак Конституцията на САЩ предвижда една силна защита в Четиринайсетата поправка. В нейната Трета част се съдържа следното изречение:

„Никое лице … няма да заема каквато и да е гражданска или военна длъжност под юрисдикцията на Съединените щати …, ако преди това е положило клетва … да защитава Конституцията … и е участвало във въстание или бунт срещу нея …“. (В свободен превод).

Има и условие, според което Конгресът, с гласуване от две трети от членовете на всяка от камарите, може да вдигне това ограничение в конкретен случай. Но две трети е непостижимо мнозинство за политически казус.

Критичната фраза в текста на Поправката е: „участвало във въстание или бунт“. В последните месеци броят изследвания в САЩ по въпроса за отношението на този текст към кандидатурата на Тръмп расте непрекъснато.

Текстът не е бил анализиран никога в такива детайли, макар да е ползван в политически дебати, особено след безредиците на 6 януари 2021 г. Професионалните анализи са налице и вече се публикуват в опростен вид в големите медии. Юристите, сред тях и консервативни, са съгласни, че Поправката по принцип трябва да попречи на Тръмп да се кандидатира. Сериозни критици на този извод засега няма.

Може ли обаче Четиринайсетата поправка наистина да стане препятствие пред кандидатурата на Тръмп?

Може, но има значителна неяснота. Поправката не се прилага автоматично въпреки твърденията на някои американски юристи. Устройството на федерацията и типът законодателство не допускат директни решения по прилагане.

Общ ред няма. Но при всяка регистрация, на всякакви равнища, на кандидата за президент Доналд Тръмп съответните органи могат да отказват вписване с позоваване на Четиринайсетата поправка. Следват съдебни дела, които може да са десетки (при около 2500 избирателни окръга).

Но това е неразработена, децентрализирана, с две думи - извънредно сложна процедурна материя. Тя варира от щат на щат, приложението може да е различно в различни райони в даден щат. С множество отделни решения и преценки пред САЩ вероятно се задава сериозно изпитание и безпрецедентен политически спектакъл.

  • 16x9 Image

    Стефан Попов

    Стефан Попов e доктор по философия и социални науки от New School for Social Research, Ню Йорк и доктор на науките от СУ "Климент Охридски". Професор по философия и социология в НБУ.

XS
SM
MD
LG