Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има и българска следа. Франция разследва Русия за оскверняване на мемориал на Холокоста


Графити с червени ръце върху стена на сграда на улица "Муси", в района, където по-рано мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце в Париж, 14 май 2024 г.
Графити с червени ръце върху стена на сграда на улица "Муси", в района, където по-рано мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце в Париж, 14 май 2024 г.

Франция разследва дали оскверняването на мемориала на Холокоста в Париж е операция, координирана от Русия, съобщават френските медии. Това става седмица след като върху паметника се появиха графити. В историята се появява и името на България, откъдето е направена хотелска резервация за заподозрените.

Полицията е установила трима души, заподозрени за изрисуваните със спрей 35 шаблона на червени длани върху мемориала. Те са отседнали в хотел в Париж, а после са отпътували за Белгия. Резервациите са направени от България, съобщи френската прокуратура пред Свободна Европа.

Новината идва на фона на надигащ се антисемитизъм в България и по света, отчетен в годишния доклад за антисемитизма по света, публикуван в началото на май. В последните седмици студентите в Западна Европа и САЩ протестират срещу войната в Ивицата Газа, където Израел провежда офанзива с десетки хиляди жертви. Според тях Израел нарушава международното право.

В нощта на 13 срещу 14 май на стената на мемориала на Холокоста са били поставени 35 щампи на червени длани, казаха от френската прокуратура.

Тя е поискала от местната полиция да проведе разследване на оскверняването. Престъплението може да е по-тежко, ако се докаже дискриминация въз основа на действителна или предполагаема принадлежност към определена група, етническа група, раса или религия.

За това престъпление се предвижда наказание от 4 години затвор и глоба в размер на 30 000 евро, казва прокуратурата в Париж. Тя е образувала предварителното производство в рамките на разследването.

Впоследствие прокуратурата и разследващите органи са информирани за наличието на няколко десетки подобни графити в близките до мемориала 4-ти и 5-ти район на Париж. Тези случаи са включени в първото производство.

Червените длани би трябвало да символизират изцапани с кръв ръце - в подкрепа на обвинението срещу Израел в убийството на хиляди цивилни в Ивицата Газа.

Щампи на червени ръце по улица в Париж в района, където по-рано мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце, 14 май 2024 г.
Щампи на червени ръце по улица в Париж в района, където по-рано мемориалът на Холокоста беше поруган със същите червени отпечатъци на ръце, 14 май 2024 г.

Информацията от прокуратурата потвърждава написаното във френските издания Франс инфо и Льо Монд, че разследването е установило следа, водеща до България.

"В нарушение на тайната на разследването е разкрито, че използването на видеонаблюдение е позволило да се проследи движението на трима души в нощта на престъплението до хотел в 20-и район [в Париж], след това тяхното отпътуване до автогара Берси и заминаването им за Белгия", съобщава прокуратурата.

Разследването установява също така, че резервациите са били направени от България, добавя тя. Френската прокуратура не дава повече подробности, нито посочва националността и имената на заподозрените.

Говорителят на белгийската полиция Питър Горл каза пред Свободна Европа, че не може да коментира по случая, защото е обект на текущо разследване.

От френското посолство в София казаха, че нямат информация по случая, но "следят отблизо ситуацията". Свободна Европа очаква отговори и от българското посолство в Париж.

Британският вестник Гардиън пише, че заподозрените са българи. Според френски медии, които съобщават детайлите, заснети от уличното видеонаблюдение, двама от тях са правели графитите, а третият е снимал с телефон.

Разследващите първоначално идентифицират мъжете по клетките на мобилния оператор. Впоследствие се оказва, че единият от тях е забравил копие на паспорта си в хотела, съобщава Франс инфо.

Върху мемориала на Холокоста в Париж са изписани имената на 3900 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреите от преследване по време на нацистката окупация на Франция през Втората световна война.

Кметът на Париж Ан Идалго докладва за графитите на прокуратурата като за евентуален антисемитски акт. Френският президент Еманюел Макрон осъди акта като проява на "одиозен антисемитизъм". Той написа в Екс, че този вандализъм накърнява паметта на онези, които са спасили евреите по време на Холокоста, както и на жертвите.

Френска еврейска организация осъди оскверняването като проява на "митинг на омраза срещу евреите".

Разследващите търсят дали графитите са поръчани от руските служби за сигурност. Според тях те може да са по модела на антисемитска проява в Париж миналата година. Тогава звездата на Давид беше изрисувана със спрей върху сгради в Париж и околностите му, което предизвика подобен шок и опасения за антисемитизъм.

През октомври около 60 звезди на Давид бяха щамповани по стени в Париж и квартали в покрайнините. Всички те бяха в син цвят, подобен на цвета на израелското национално знаме.

По този случай бяха арестувани двама молдовци и беше идентифициран предполагаемият им поръчител - проруски молдовски бизнесмен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG