Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и още 18 държави ще участват в украински Алианс на отбранителните индустрии, твърди Зеленски


Володимир Зеленски по време на Международния форум на отбранителните индустрии в Киев в петък
Володимир Зеленски по време на Международния форум на отбранителните индустрии в Киев в петък

Оръжейни компании от от общо 19 държави, една от които е България, ще участват в украинския Алианс на отбранителните индустрии. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение.

Новината идва, след провеждането на Форум на отбранителните индустрии, както и след изненадващите посещения в Киев на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, както и министрите на отбраната на Великобритания и Франция Грант Шапс и Себастиен Лекарну.

По думи на Зеленски десетки компании от държавите вече са сключили различни сделки и меморандуми за сътрудничество с Киев.

„Те са за сделки за обединено производство, обмен на технологии, доставка на компоненти, производство на снаряди, бездимен барут, подготовка на украински войници“, каза Зеленски.

Той добави, че създаването на Алианса ще доведе и до развиването на производство на украински дронове, системи за противовъздушна отбрана, както и системи за военноморска отбрана.

От началото на войната българската оръжейна индустрия е един от основните доставчици на боеприпаси и снаряди за Украйна. Заедно с това София изпрати няколко пакета военно помощ за Украйна и трябваше да обучава военни медици и да ремонтира повредени на фронта бронирани машини и танкове.

По-рано в събота се появи информация за това, че в Украйна ще се произвеждат турските безпилотни самолети „Байрактар“. Това ще се случи до година и половина, в която турската компания ще изгради свой завод, а строежът вече е започнал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG