Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисията по отбрана одобри изпращането на 100 стари бронирани машини на Украйна


Украински военнослужещи на амфибиен бронетранспортьор (БТР) излизат от Бахмут
Украински военнослужещи на амфибиен бронетранспортьор (БТР) излизат от Бахмут

С 10 гласа "за" и 5 "против" Комисията по отбрана гласува България да помогне на Украйна с бронирани машини от складовете на МВР, съобщи БНТ. Предложението получи подкрепата на Министерство на отбраната, Министерството на вътрешните работи (МВР) и групите на ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и ИТН.

Военната помощ се състои в 100 бронирани машини от 80-те години на миналия век, които са с отпаднала необходимост. Предстои решението да бъде гласувано в пленарната зала, но подкрепата на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които са и вносители, почти изцяло гарантира, че то ще бъде прието.

"Те са с отпаднала необходимост и няма нужда да са в МВР и дано да не се налага да се ползват", каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Той добави, че предоставянето им на Украйна няма да намали боеспособността на българската армия.

Мирчев съобщи, че част от техниката работи, а друга - не. Инициативата беше подкрепена и от МВР. Министерството няма да се ангажира с ремонт на техниката и ще я предаде във вида, в който е.

"Категорично МВР подкрепя тази инициатива. Тази техника не ни върши работа, даже ни пречи. Тя е заприходена още 1956 г. За нас е важно тази помощ да стане в най-кратки срокове", каза зам.-вътрешният министър Стоян Темелакиев, цитиран от БНТ.

В края на миналата седмица депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че България планира да предостави на Украйна 100 бронирани машини. Те са от резерва на МВР от 80-те години на миналия век и са използвани по време на т. нар. "Възродителен процес".

"Възродителният процес" (1984-1989) е име, което БКП дава на репресиите над българските турци. След насилствената им асимилация БКП създава Вътрешни войски в състава на МВР и ги въоръжава с бронирана бойна техника. Тази структура е основен извършител на депортацията на повече от 300 000 български турци в Турция през лятото на 1989 г.

Новината за изпращането им на Украйна дойде, след като в края на юни правителството одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Киев.

Още миналата седмица Мирчев каза, че целта на правителството ще бъде да получи американска помощ в замяна на бронираните машини. Такова предложение действително е отправено към България, но то е било валидно към декември 2022 г. Засега не е ясно дали страната ще получи компенсации от САЩ.

Народното събрание взе решение за предоставяне на военна помощ на Украйна през декември 2022 г. Допреди седмици обаче Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна.

Какво оръжие изпраща България на Украйна? Тодор Тагарев пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:42:16 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG