Връзки за достъпност

Извънредни новини

България дава хуманитарна помощ на Украйна за справяне с последиците от разрушения язовир "Нова Каховка"


Александра Карелина, на 82 години в повредена къща след оттеглянето на водите след разрушаването на язовир "Нова Каховка" в град Хола Пристан в Херсонска област, 6 юли 2023 г.
Александра Карелина, на 82 години в повредена къща след оттеглянето на водите след разрушаването на язовир "Нова Каховка" в град Хола Пристан в Херсонска област, 6 юли 2023 г.

България ще предостави хуманитарна помощ на Украйна за преодоляване на последиците от разрушаването на язовирната стена на ВЕЦ „Каховка“, съобщи пресслужбата на Министерския съвет в петък вечерта.

В началото на юни вследствие на бойните действия беше разрушена стената на язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна. Случилото имаше тежки екологични последици по поречието на река Днепър.

С решение на Министерския съвет ще бъде осигурена безвъзмездна хуманитарна помощ на обща стойност от близо 35 000 лв., която ще включва бутилки минерална и изворна вода и опаковъчни материали (полиетилен, аеропласт и др.).

Решението е в отговор на поисканото съдействие от украинското правителство към Европейския съюз (ЕС) чрез активиране на Механизма за гражданска защита на Съюза.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушаването на стената на язовира. Хиляди хора бяха евакуирани след случилото се, беше съобщено и за няколко жертви и пострадали.

По информация на Министерството на околната среда и водите от края на юли проби от 22 пункта в Черно море са показали, че няма замърсяване от разрушения язовир в българската акватория на Черно море, където се влива Днепър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG