Връзки за достъпност

Извънредни новини

Финландия допуска намеса на "държавен участник" при повредата на газопровода в Балтийско море


Компресорната станция на морския газопровод Балтиконектор в Инкоо, Финландия, на 5 ноември 2019 г.
Компресорната станция на морския газопровод Балтиконектор в Инкоо, Финландия, на 5 ноември 2019 г.

Финландия не може да изключи възможността "държавен участник" да е замесен в повреждането на газопровод в Балтийско море, съобщи финландската разузнавателна служба за сигурност в четвъртък.

Става дума за газопровода Балтиконектор, свързващ Финландия и Естония, по който е била открита повреда в неделя. В сряда президентът на Естония Алар Карис поиска отговори за случилото се. Все още се води разследване. Освен газопровода е повреден и паралелен телекомуникационен кабел.

"Не може да се изключи участието на държавен участник в тази работа", заяви пред репортери директорът на финландската разузнавателна служба за сигурност Анти Пелтари. "Кой стои зад това, е въпрос на предварително разследване. Не го коментираме по-подробно", добави той.

Министрите от НАТО водят разговори за инцидента.

Повредите по газопровода беше потвърдена, след като един от операторите на двата газопровода, финландската Гасгрид, отбеляза спад в налягането и възможен теч през уикенда по време на буря.

Според естонско правителство повредата е резултат от "доста голяма сила", която може да е била причинена от "механичен удар". Според естонския министър на отбраната Хано Певкур "ясно се вижда", че подводният газопровод и телекомуникационният кабел, свързващ Финландия и Естония, са били повредени от "външна дейност".

Норвежкият сеизмологичен институт (NORSAR) съобщи, че е регистрирал "вероятна експлозия" на 8 октомври в Балтийско море между Финландия и Естония, двете държави членки на НАТО, където по-късно е открит теч от газопровода.

Инцидентът се случи малко повече от година след като по-големите газопроводи "Северен поток", основен канал за износ на руски природен газ за Западна Европа, бяха повредени от експлозии. Дания, Швеция и Германия започнаха разследвания на инцидента, за който се смяташе, че е саботаж. Случаят все още не е разрешен.

Балтиконектор преминава през Финския залив от финландския град Инкоо до естонското пристанище Палдиски. Той е двупосочен и пренася природен газ между Финландия и Естония в зависимост от търсенето и предлагането.

Балтиконектор е въведен в експлоатация през 2019 г. и е единственият канал за внос на газ във Финландия, освен втечнен природен газ (LNG), след като руският внос беше спрян през май 2022 г. след нахлуването на Москва в Украйна.

Русия спря доставките на газ, след като Финландия отказа да плаща в рубли - условие, наложено на "неприятелски държави" - включително държави членки на Европейския съюз - като начин да се заобиколят западните финансови санкции срещу руската централна банка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG