Връзки за достъпност

Извънредни новини

Механичен удар с "голяма сила" е повредил газопровод в Балтийско море


Компресорната станция на морския газопровод Балтиконектор в Инкоо, Финландия, на 5 ноември 2019 г. Финландското правителство ще проведе пресконференция, за да информира за теча от морския газопровод Балтиконектор във Финландския залив.
Компресорната станция на морския газопровод Балтиконектор в Инкоо, Финландия, на 5 ноември 2019 г. Финландското правителство ще проведе пресконференция, за да информира за теча от морския газопровод Балтиконектор във Финландския залив.

Президентът на Естония Алар Карис поиска в сряда отговори за повреда на газопровода в Балтийско море, който води до Финландия.

По-рано през деня Финландия съобщи, че е повишила нивото си на готовност, след като през уикенда е била открита повреда на газопровода Балтиконектор. Разследването на инцидента продължава, като се предполага, че той е бил причинен от външна намеса.

Според естонско правителство повредата е резултат от "доста голяма сила", която може да е била причинена от "механичен удар".

"Знаем, че причината не е в природата, а вероятно в човешката дейност. Кой, защо и как? Небрежност или умисъл? На тези въпроси тепърва ще се търси отговор", пише Карис в публикация във Фейсбук.

Инцидентът се случи малко повече от година след като по-големите газопроводи "Северен поток", основен канал за износ на руски природен газ за Западна Европа, бяха повредени от експлозии. Дания, Швеция и Германия започнаха разследвания на инцидента, за който се смяташе, че е саботаж. Случаят все още не е разрешен.

Ройтерс цитира естонския министър на отбраната Хано Певкур да казва, че "ясно се вижда", че подводният газопровод и телекомуникационният кабел, свързващ Финландия и Естония, са били повредени от "външна дейност".

"Ясно се вижда, че тези повреди са причинени от доста голяма сила", каза Певкур пред Ройтерс, като добави, че на този етап разследващите не изключват нищо. "Какво точно е това, все още не можем да уточним, но в момента по-скоро изглежда, че е било механично въздействие или механично разрушаване."

Инцидентът е забелязан за пръв път в неделя, когато операторите на финландската и естонската газова система забелязват необичаен спад на налягането в газопровода Балтиконектор, след което спират газовия поток.

Във вторник финландските власти съобщиха, че са установили мястото на прекъсването на 77-километровия газопровод, но причината за повредата все още не е ясна.

Командирът на естонските военноморски сили Юри Саска каза, че газопроводът, който е бил инкрустиран с бетон за защита, изглежда така, сякаш "някой го е скъсал отстрани".

"Бетонът се е счупил или откъртил точно в тази точка на нараняване", каза Саска пред естонската обществена телевизия ERR.

Норвежкият сеизмологичен институт (NORSAR) съобщи, че е регистрирал "вероятна експлозия" на 8 октомври в Балтийско море между Финландия и Естония, двете държави членки на НАТО, където по-късно е открит теч от газопровода.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ако се докаже, че щетите се дължат на нападение, то ще бъде посрещнато с "единен и решителен" отговор.

"Ако се докаже, че става дума за атака срещу критичната инфраструктура на НАТО... тя ще бъде посрещната с единен и решителен отговор от страна на НАТО", каза Столтенберг в сряда преди срещата на министрите на отбраната на алианса в Брюксел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи новината за повредата като "тревожна" и добави, че Русия очаква допълнителна информация за инцидента.

Тръбопроводът Балтиконектор преминава през Финския залив от финландския град Инкоо до естонското пристанище Палдиски. Той е двупосочен и пренася природен газ между Финландия и Естония в зависимост от търсенето и предлагането.

Въведен в експлоатация през 2019 г., Балтиконектор е единственият канал за внос на газ във Финландия, освен втечнен природен газ (LNG), след като руският внос беше спрян през май 2022 г. след нахлуването на Москва в Украйна.

Русия спря доставките на газ, след като Финландия отказа да плаща в рубли - условие, наложено на "неприятелски държави" - включително държави членки на Европейския съюз - като начин да се заобиколят западните финансови санкции срещу руската централна банка.

По-голямата част от газа, който е постъпвал по газопровода Балтиконектор преди затварянето му в неделя, е отивал от Финландия в Естония, откъдето е бил препращан към Латвия, съобщи естонският оператор на газовата система Елеромг.

След спирането на газопровода естонските потребители получават газ от Латвия, каза Елеринг.

Финландският газов оператор Газгрид каза, че финландската газова система е стабилна и доставките на газ са осигурени чрез плаващия терминал за втечнен природен газ в Инкоо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG