Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Голяма катастрофа". Какво се случи с моста "Франсис Скот Кий" в Балтимор


Изглед на товарния кораб "Дали", който се блъска в моста "Франсис Скот Кий" и го разрушава в Балтимор, Мериленд, САЩ, 26 март 2024 г.
Изглед на товарния кораб "Дали", който се блъска в моста "Франсис Скот Кий" и го разрушава в Балтимор, Мериленд, САЩ, 26 март 2024 г.

Мостът "Франсис Скот Кий" в Балтимор, САЩ, се срути, повличайки в реката няколко автомобила. До това се стигна, след като товарен кораб се вряза в него. Какво знаем?

Голям мост в град Балтимор, САЩ рухна, след като контейнеровоз се блъсна в него рано във вторник, съобщи Асошиейтед прес (АП). Няколко превозни средства паднаха в реката вследствие на това.

Мостът "Франсис Скот Кий" се намира над река Патапско, в близост до столицата Вашингтон DC, и е с дължина 2,57 км.

Мостът "Франсис Скот Кий" малко след срутването, 26 март 2024 г.
Мостът "Франсис Скот Кий" малко след срутването, 26 март 2024 г.

Спасителите издирват най-малко седем души във водата. По информация на Франс прес, която се позова на местната пожарна, падналите в реката са до 20 души, като числото все още не е потвърдено. По-късно сутринта стана ясно, че двама души са били извадени успешно, като единият е в тежко състояние.

На видеоклипове в социалните мрежи се вижда, че плавателният съд се е ударил в една от опорите на моста, в резултат на което пътното платно се е разпаднало на няколко места и е паднало във водата. Корабът се е запалил и от него се е издигал гъст, черен дим.

Редица медии цитираха некласифициран доклад на правителствената Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата, според който корабът е "загубил тяга", докато е излизал от пристанището, и екипажът на борда му уведомил представители на властите в щата Мериленд.

Според местната пожарна няма индикации сблъсъкът да е бил акт на тероризъм или да е било умишлено.

"Това е извънредна ситуация", казва пред АП Кевин Картрайт, директор в отдел комуникации на пожарната служба в Балтимор. "В момента се фокусираме върху опитите да спасим и възстановим [падналите във водата] хора."

Според Картрайт е твърде рано да се каже колко хора са пострадали. Той определи случилото се като "инцидент с масови жертви".

По думите на Картрайт около 1:30 ч. сутринта агенциите са получили спешни обаждания, че кораб, напускащ Балтимор, се е ударил в колона на моста. По това време на платното е имало няколко превозни средства, включително едно с размерите на камион с влекач.

Служители на спешна помощ и представители на медиите работят близо до моста "Франсис Скот Кий" от страната на Балтимор след срутването на моста, 26 март 2024 г.
Служители на спешна помощ и представители на медиите работят близо до моста "Франсис Скот Кий" от страната на Балтимор след срутването на моста, 26 март 2024 г.

Ларс Янсен, експерт по корабоплаване, определя случилото се като "голяма катастрофа". Той казва пред Би Би Си, че това "ще създаде значителни проблеми на Източното крайбрежие на САЩ за американските вносители и износители", но от глобална гледна точка няма да има значително въздействие.

Според Янсен около 21 000 единици товари ще трябва да преминат през други пристанища в региона, като "множество търговски кораби сега са в капан в пристанището на Балтимор".

Температурата в реката е била около 8 градуса по Целзий в ранните часове на вторник, според данни на Националната океанска и атмосферна администрация.

От наблюдателен пункт в близост до входа на моста се виждат стърчащи от водата назъбени остатъци от стоманената му рамка, а входната рампа свършва рязко там, където допреди ден е започвал мостът.

Товарният кораб Дали
Товарният кораб Дали

Според Картрайт корабът, който се е блъснал в него, се нарича "Дали". Кораб с това име се е насочил от Балтимор към Коломбо, Шри Ланка, според сайтовете Marine Traffic и Vessel Finder. Корабът е плавал под сингапурски флаг, съобщава радиостанция WTOP.

Всички платна са затворени и в двете посоки, а трафикът се отклонява по обходен маршрут.

Мостът през 2012 г.
Мостът през 2012 г.

Мостът е открит през 1977 г. и е кръстен на автора на химна на САЩ "The Star-Spangled Banner". Построяването му отнема пет години и струва близо 110 млн. долара.

Патапско е важна артерия, която заедно с пристанището на Балтимор е център на корабоплаването по Източното крайбрежие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG