Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рядък бунт. Защо хиляди влязоха в сблъсъци с полицията в една отдалечена руска република


Сблъсъци между полицейските спецчасти ОМОН и протестиращи в Башкортостан, 17 януари 2024 г.
Сблъсъци между полицейските спецчасти ОМОН и протестиращи в Башкортостан, 17 януари 2024 г.

Хиляди демонстранти бяха разпръснати със сила от полицията в град Баймак в руската република Башкортостан в сряда. Те излязоха на протест срещу осъждането на опозиционер по обвинение в подбуждане на омраза, което той и неговите поддръжници отхвърлят.

Това е една от най-масовите демонстрации в Русия, откакто Москва започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Подобни протести са изключителна рядкост в страната, където всяка критика към властите може да бъде наказана със затвор.

Те са още по-редки и в отдалечените райони на Русия, какъвто е Република Башкортостан (известна още като Башкирия, както я наричат в Русия). Тя се намира в южната част на руския Урал, близо до границата между Европа и Азия.

Снежни топки и сълзотворен газ

Демонстрацията на жителите на Башкортостан дойде, след като в сряда съдът осъди на 4 години затвор известния активист Фаил Алсинов. Присъдата е заради негова реч през април 2023 г. на митинг срещу плановете за златодобив в Башкортостан.

В публикувани в социалните мрежи видеоклипове от протеста се вижда как няколкостотин души мятат снежни топки по полицаи, оборудвани за борба с безредици.

Служителите на реда им отвръщат със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, докато изтласкват хората от сградата на съда.

Много хора излязоха спонтанно на протест пред съда, възмутени от присъдата на активиста.
Много хора излязоха спонтанно на протест пред съда, възмутени от присъдата на активиста.

"Какво правите? Защо ме биете?", чува се да вика една от протестиращите, докато полицията използва щитове и палки, за да я отблъсне.

Медии съобщават, че в Баймак са изпратени войски на Националната гвардия, за да подкрепят полицията.

По данни на специализираната неправителствена организация "ОВД-инфо" в протеста са участвали около 6000 души, а полицията е арестувала към 20. Други 22 са потърсили медицинска помощ.

Властите в републиката арестуваха няколко опозиционери преди протеста, за да го предотвратят. Ограничен беше и интернетът.

Кой е Фаил Алсинов

Алсинов е бивш лидер на забранената организация "Башкорт", която от години популяризира башкирския език и култура. През 2020 г. тя беше обявена за екстремистка от руските власти - определение, което те използват все повече през последните години, за да ограничават дейността на различни групи.

Освен това Алсинов се бори срещу експлоатацията на енергийните ресурси в региона си и осъжда войната на Русия в Украйна.

Фаил Алсинов
Фаил Алсинов

На общинско събрание миналата година срещу златодобива той използва две думи на местния башкирски език, като каза, че с евентуалната мина в региона ще дойдат и мигранти работници. Алсинов веднага беше окован с белезници и отведен от охраната.

Оттогава той се защитава, твърдейки, че думите му са били неправилно преведени на руски. "Не признавам вината си. Винаги съм се борил за справедливост, за моя народ, за моята република", каза Алсинов след обявяването на присъдата и съобщи, че ще обжалва.

Адвокатът му коментира, че решението на съда "няма нищо общо със закона, нито с морала".

Активистът е разказал, че "не е очаквал" толкова сурова присъда, като отбелязал, че прокурорите са поискали 4 години в затвор, подобен на общежитие, който е разположен до завод, където осъдените работят заедно със служителите. Вместо това, съдът го осъди на строг затвор.

В мотивите за присъдата се казва, че коментарите на Алсинов са имали за цел "да подбудят омраза и да унижат достойнството на група хора на основата на раса, националност, език или произход".

Губернаторът на Башкортостан - Радий Хабиров, обвини младия мъж, че е обидил народите на Централна Азия и Кавказ.

Радий Хабиров
Радий Хабиров

Руската полиция съобщи, че започва разследване за "масови безредици" срещу участниците в неразрешената демонстрация. За такова обвинение се предвижда наказание до 15 години затвор.

Въпреки това, поддръжниците на Алсинов се заканиха да блокират всички магистрали около Баймак и пътищата в града, за да предотвратят транспортирането му до център за задържане.

Моментът, в който се случват протестите в Башкористан, е чувствителен за Кремъл. Те съвпадат с началото на кампанията за президентските избори през март, на които настоящият руски президент Владимир Путин се очаква да спечели пети мандат.

Докато победата му не се поставя под съмнение от анализаторите, ръководителят на Башкортостан Радий Хабиров ще бъде под натиск да удържи ситуацията в републиката си спокойна, отбелязва Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG