Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Роднина няма да те предаде". Как кланът Кадирови превзе Чечения


Рамзан Кадиров управлява чеченския боен отряд "Ахмат", който подписа договор с руската армия и се бие в Украйна
Рамзан Кадиров управлява чеченския боен отряд "Ахмат", който подписа договор с руската армия и се бие в Украйна

Рамзан Кадиров е лидер на Чечения отдавна и Кремъл много харесва това. Но той далеч не е единственият Кадиров във властта в автономната република на Руската федерация. И изглежда никой не вижда нищо нередно в това.

От 2016 г. насам около 100 души от клана Кадирови са заемали висши постове в Чеченската република в различни периоди. Една трета от тези хора са кръвни роднини на Рамзан Кадиров - държавният глава, покрепян от Кремъл.

През 2018 г. руската служба на Би Би Си публикува разследване, в което се твърди, че от 158 държавни служители в автономната руска република около 47 са свързани с Кадиров. Редакцията на севернокавказката служба на RFE/RL Кавказ.реалии е съставила пълен списък, според който по последни данни те са 52 души.

Рамзан Кадиров не се притеснява да назначава свои родини и отговаря на обвиненията с думите: "Не ме разсмивайте. За моите роднини има десет пъти по-голяма вероятност да бъдат търсени, защото трябва да докажат, че работата им не е благодарение на мен, а въпреки мен. На когото имам доверие, него назначавам".

Той не крие, че при назначенията се взема предвид и степента на роднинство с баща му - убития през 2004 г. Ахмат Кадиров, първия президент на Чеченската република като част от Руската федерация.

47-годишният Рамзан Кадиров управлява от 2007 г. републиката с предимно мюсюлманско население в Северен Кавказ. Тя продължава да е част от Русия, след като между 1994 и 2009 г. имаше две войни за отделянето ѝ. Първоначално баща и син Кадирови водеха борбата за независимост, но след това минаха на страната на Москва. Сега Рамзан Кадиров е един от най-големите поддръжници на президента Владимир Путин, води се генерал-полковник от руската армия и получава щедро финансиране.

Владимир Путин и Рамзан Кадиров на среща в Кремъл, 28 септември 2023 г.
Владимир Путин и Рамзан Кадиров на среща в Кремъл, 28 септември 2023 г.

Кадиров управлява чрез репресии и през годините неведнъж международни организации са сигнализирали за нарушения на човешките права, изтезания и изчезнали хора. През през март той сам се награди с медал за "заслужил правозащитник".

"Един роднина няма да ви продаде"

Емил Аслан - професор по политически науки във Факултета по социални науки на Карловия университет, коментира, че в контекста на Чечения е много важно на ръководни постове да има абсолютно лоялни хора. Затова и Кадиров няма как да не назначава приближени.

"Можеш да спиш спокойно, само ако си заобиколен от хора, на които можеш да разчиташ 100%. Роднина няма да те издаде или продаде", казва той.

Иван Преображенски - руски политолог и кандидат на политическите науки, е съгласен и обяснява защо - Кадиров не се чувства сигурен сред всички чеченци, защото в републиката има други кланове, стотици "кръвни роднини" и всички те потенциално застрашават властта му, въпреки че това не се вижда отвън.

Втората причина е доверието към хора, които няма да поставят под въпрос неговото ръководство.

"По същество в сегашната ситуация в Чечения става дума за монархия и създаване на управляваща фамилия, точно както беше изградена властта в Сирия преди войната, където семейство Асад и тяхната кланова секта на алауитите завзеха всичко властови нишки", коментира политологът.

Кръговратът на Кадиров

В чеченското правителство и други държавни институции непрекъснато се извършват кадрови промени, като един роднина на Кадиров сменя друг и няма никакво значение какво образование и опит имат. През октомври 2021 г. премиерът Муслим Хучиев сформира кабинет, в който 13 от 24-те министри са от клана на лидера.

През август 2021 г. братовчедът на Кадиров Турпал-Али Ибрагимов (майките им са сестри) замени на поста министър на спорта племенника му Хамзат Кадиров. Той е син на по-големия му брат Зелимхан, починал 2004 г.

Хамзат Кадиров и Рамзан Кадиров
Хамзат Кадиров и Рамзан Кадиров

През юли 2021 г. Хамзат Кадиров зае поста генерален директор на АО "Чеченцемент", но през септември 2022 г. Рамзан Кадиров обяви в Телеграм, че го назначава за ръководител на своя секретариат. Това е само един от многото такива примери.

Руслан Кутаев, председател на Асамблеята на народите на Кавказ и политолог, смята, че роднините на Кадиров са пращани от място на място, за да не могат подчинените им да видят техния непрофесионализъм.

"Всяка власт, независимо колко е корумпирана, предполага лидерство в една или друга посока. Ако на даден пост бъде назначен човек без никакви знания и опит, му е трудно. А ако остане, за подчинените му става ясно, че ги управлява напълно некомпетентен ръководител".

При най-близките обаче има повече устойчивост. Повече от 10 години двете по-големи сестри на Кадиров - Зарган и Зулай, заемат висши ръководни постове. Зулай е зам.-началник на щаба на брат си и правителството, а Зарган е негов помощник по темата на предучилищното възпитание.

Зарган Кадирова (вдясно)
Зарган Кадирова (вдясно)

Кариерата на съпрузите на двете също е стабилна. Мъжът на Зарган - Рамзан Черхигов, е министър на транспорта и комуникациите от 2007 г. А този на Зулай - Салман Закриев, от 2008 г. неизменно е избиран за първи зам.-председател на парламента.

Синът на Зулай - Ибрахим Закриев, е назначен за кмет на столицата Грозни през 2018 г. на 27-годишна възраст, с което става един от най-младите градоначалници в страната. След 2 години той става ръководител на администрацията на Кадиров и правителството, а няколко месеца по-късно - вицепремиер и министър на земеделието.

През 2021 г. кмет става четвъртият братовчед на Рамзан Кадиров - 30-годишният Хас-Магомед Кадиров, който преди това оглавява полицията на Грозни.

Три дъщери и един син

Чеченският президент има 14 деца, като три от тях вече заемат високи постове. Това са трите му дъщери: Айшат, Хадижат и Хутмат.

През септември 2020 г. най-голямата – Айшат, която тогава беше на 21 години, е назначена за зам.-министър на културата. Кадиров нарече решението "твърдо балансирано": "Въпреки младата си възраст, тя има богат опит в ръководенето на най-сложните и мащабни проекти, включително в областта на културата", написа той в Телеграм.

Рамзан Кадиров с дъщеря си Айшат
Рамзан Кадиров с дъщеря си Айшат

Преди да постъпи на държавна служба, Айшат Кадирова от 16-годишна възраст ръководи ислямската модна къща Firdaws, основана от майка ѝ Медни Кадирова през 2009 г.

Хадиджат Кадирова пък е назначена за началник на отдела за предучилищно образование в Грозни през декември 2020 г. По това време тя е 20-годишна. Завършва училище през 2018 г. Не е известно да има друго образование и управленски опит.

Чеченският лидер с дъщеря си Хадижат
Чеченският лидер с дъщеря си Хадижат

През февруари 2022 г. третата дъщеря - Хутмат, става зам.-ръководител на секретариата на баща си. Преди това тя е била директор на развлекателния комплекс "Делфинариум" в Грозни, а по-рано е ръководила семейната кравеферма. Кадиров я нарича "най-младата фермерка в Русия". Хутмат е на 20 г.

Хутмат Кадирова с баща си
Хутмат Кадирова с баща си

През септември 2022 г. става ясно, че най-големият от синовете на Рамзан Кадиров, 16-годишният Ахмат Кадиров, ще оглави всички младежки асоциации в републиката. В репортаж на държавната телевизия се казва, че руският министър на образованието Сергей Кравцов е подкрепил кандидатурата на Кадиров-младши.

Ахмат Кадиров (скрийншот от видео на телевизия "Грозни")
Ахмат Кадиров (скрийншот от видео на телевизия "Грозни")

Преди назначаването му Кадиров-младши е смятан за гимназист, но на 4 октомври 2022 г. чеченският министър на информацията Ахмед Дудаев написа в Телеграм, че той е студент по право в първи курс в Чеченския държавен университет.

Накъде гледа Кремъл?

Бюджетът на Чечения е 80% от федералните субсидии. През януари 2022 г. Рамзан Кадиров твърди, че руското правителство отделя 300 млрд. рубли годишно за издръжката на републиката. Знае ли ръководството на Русия как се разпределят длъжностите там? Вероятно да.

Политологът Преображенски смята, че третата причина, поради която Кадиров назначава свои приближени на важни постове, е да увеличи максимално автономията на властите в Чечения от Москва.

"За Кремъл е по-удобно да се занимава с един местен диктатор, ако той изпълнява всички искания, отколкото да изгражда сложна система от взаимодействия с различни групи. Те съвсем съзнателно му помогнаха да се укрепи. И ако Кадиров обърне гръб на Кремъл, неговият клан ще загуби подкрепата си", казва той.

По думите му всички и приближени веднага ще надигнат глава и ще се обединят срещу него. Всички, които са близки до Кадиров, осъзнават, че ако той падне, и те ще загубят всичко. Това е отлична гаранция за лоялност, заключава политологът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG