Връзки за достъпност

Извънредни новини

Айшат Кадирова в "Райската градина". Милионите на дъщерята на лидера


Тя е само на 23 години и вече е министър на културата в управляваната от баща ѝ руска република. Но не е само това. Айшат Кадирова е собственик на модна къща и еротичен бутик, които ѝ носят печалба в милиони. Ето как е възможно това.

В средата на август в Арбитражния съд на Москва беше заведено дело за възстановяване на дълг от компанията Firdaus ("Фирдаус") на Айшат Кадирова - дъщеря на чеченския лидер Рамзан Кадиров. Издателството Condé Nast, което напусна Русия след началото на войната в Украйна, поиска от модната къща да ѝ върне дълг в размер на 814 000 рубли, както и неустойка в размер на 893 000 рубли. Според материалите по арбитражното дело дългът е от юли 2019 г.

Става дума за сума, която е по-малка от 30 хиляди евро. Но това дело не е интересно с размера на иска, а с това, че открехва вратата към скритото богатство на дъщерята на чеченския лидер Рамзан Кадиров, който преди дни даде знак, че вероятно ще се оттегли.

Делото в Москва за пореден път привлече вниманието към бизнеса за милиони с неясно счетоводство на 23-годишната Кадирова, която междувременно през 2020 г. стана първи заместник-министър на културата на Чечения, а година по-късно вече и министър на културата, пише Кавказ.Реалии.

Първото заседание по делото обаче така и не се състоя - Condé Nast оттегли иска си. Причините не бяха оповестени, но една от хипотезите е, че след като случаят придоби медийна известност, Firdaus е върнала дълга си.

Медийната група Condé Nast работи на руския пазар от 1998 г. Преди спирането на дейността си в страната тя издава списания като Vogue, GQ, GQ Style, Tatler, AD, Glamour и Glamour Style Booк.

Подарък за милиони за 17-годишнината

Думата "firdaus" има арабски произход и се използва в Корана за Райската градина. В литературата се използва в смисъл на просторна градина с лозя.

Айшат Кадирова на церемония по откриването на първия магазин на нейната модна къща Firdaus през 2019 г.
Айшат Кадирова на церемония по откриването на първия магазин на нейната модна къща Firdaus през 2019 г.

През април 2011 г. Firdaus става името, избрано за бъдещата модна къща на дъщерята на Кадиров. Самата марка е създадена малко по-рано, през 2009 г., когато Айшат Кадирова е само на 10 години. Официалната ѝ дейност е производство на облекло, парфюмерия и козметика, търговия на дребно с бижута и часовници, професионално допълнително образование, салони за красота и фризьорски услуги.

През 2015-2018 г. съпругата на лидера на Чечения - Медни Кадирова, става основател на Firdaus LLC.

Медни Кадирова (в средата) на концерт, посветен на 200-годишнината от основаването на столицата на Чечения - Грозни
Медни Кадирова (в средата) на концерт, посветен на 200-годишнината от основаването на столицата на Чечения - Грозни

Дъщерята Айшат я наследява, когато е на 17 години. Твърди се, че това е подарък за рождения ѝ ден. Така най-голямата дъщеря на Кадиров пуска първата колекция мюсюлмански дрехи през 2016 г., а година по-късно първото ѝ дефиле се провежда в парк "Зарядие", близо до Кремъл.

Според финансовите отчети на компанията изглежда, че Firdaus е имала "замразен" статут за няколко години, чакайки Айшат да навърши пълнолетие. Съпругата на Кадиров почти не се интересува от модния бизнес. През годините на управлението на Медни Кадирова компанията има минимална финансова активност. Например през 2017 г. няма приходи, а през следващата година, с пристигането на Айшат, те възлизат на почти 1,5 милиона рубли. През 2018 г. приходите достигат 46 милиона рубли, след това 64 милиона и накрая миналата година - 75 милиона. От тях нетната печалба възлиза на 26 милиона рубли. По това време едно евро се равнява на около 70 рубли.

Веднага след като Айшат Кадирова поема малко известната модна къща за мюсюлманско облекло, тя се сдобива с бутик в Москва - и то точно в центъра - в луксозната галерия "Хименей" на Болшая Якиманка. Гостите на откриването на магазина, разположен между тези на Mercury и Brioni, са специално пристигнали от Лос Анджелис. Сред тях са рапърът Тимати, продуцентът Тина Канделаки, телевизионната водеща и певица Олга Бузова, дизайнерът Игор Гуляев, певицата Согдиана, генералният директор на издателство Impress-Media Анет Рудман и други знаменитости за руската публика.

Чеченският депутат в Държавната дума и един от най-близките довереници на Рамзан Кадиров - Адам Делимханов, нарича откриването на Firdaus "много важно събитие за цяла Чечения".

В репортаж от откриването "Комерсант" тогава пише: „Много експерти и представители на модната индустрия, като се извиниха, отказаха да коментират откриването на бутика на Кадирова. Някои от тях отбелязаха, че е трудно колекцията да се оцени от гледна точка на стил и висша мода".

Модната къща има магазин и в Дубай.

На следващата година Кадирова прави представяне на колекцията си в Париж, но събитието е прието хладно, а независими журналисти не са допуснати.

Кадирова на представянето на модната си колекция в Париж през февруари 2020 г.
Кадирова на представянето на модната си колекция в Париж през февруари 2020 г.

Местната преса пише, че Европа е игнорирала събитието заради нарушаването на човешките права в Чечения. Това е първият и последен опит на дъщерята на Кадиров да се представи на Запад.

Eдин от моделите на луксозно мюсюлманско облекло в колекцията на Кадирова
Eдин от моделите на луксозно мюсюлманско облекло в колекцията на Кадирова

Еротичен бутик

В края на 2017 г. BBC публикува разследване, в което се твърди, че Кадирова е отворила в центъра на Грозни магазин за интимни аксесоари и еротично бельо Lady A. Той се намира в търговски център Firdaus. Медията разчита на публикациите на няколко блогъри за откриването на магазина (сега тези публикации са изтрити, но редакторите на BBC са запазили снимки).

Около 20 хиляди души са се регистрирали в затворения акаунт на самия бутик в Instagram - на клиентите се предлага не само еротично бельо, но и интимна козметика и BDSM аксесоари (секс играчки за ролеви игри на господство и подчинение). Тогава от модна къща Firdaus отказват да коментират тази информация.

"Това е долна и мръсна лъжа! Искам да предупредя тези, които се опитват да хвърлят сянка върху нашия лидер Рамзан Кадиров и семейството му с подобни клевети. Ще трябва да отговаряте строго за всяка дума!", закани се тогава пред РБК министърът на националната политика, външните отношения, печата и информацията на Чечения Джамбулат Умаров.

Разследването обаче не беше изтрито от сайта на BBC, а медиите, които писаха за него, не публикуваха опровержения.

Журналистка на Open Media закупува няколко аксесоара онлайн и когато получава касова бележка, става ясно, че тя не съдържа данни за собственика.

В същото време бутикът е рекламиран от народните артисти на Чечения Хеда Газиева и Тамара Дадашева. През януари 2018 г. Lady A е представен в Instagram и от телевизионната водеща, участничка в Doma-2 - Алена Водонаева, и нейната колежка от риалити шоуто Алена Вражевская. Подаръците за рождения ден на дъщерята на Кадиров също сочат връзката – те носят емблемата на Lady A.

Дария Хейкинен, ръководител на общественото движение Маяк, което през февруари събра подписи за оставката на Кадиров, коментира:

"Когато дъщерята на Кадиров тайно притежава интимен бутик, докато местните власти демонстративно се борят срещу "разврата", това е в реда на нещата за Чечения на Путин-Кадиров - нарушаване на законите, невалидни чекове".

Неплатени данъци за рокли от 35 000 рубли

Едва в началото на тази година стана известно, че срещу модната къща на Кадирова е образувано изпълнително производство заради неплатени данъци. Ставаше обаче дума за много малка сума и сметките на фирмата бяха временно блокирани, показа базата данни "Contour.Focus".

След като Facebook беше признат за "екстремистка организация" в Русия, Firdaus вече има акаунт в Telegram и редовно публикува модели на мъжки и дамски дрехи. Цената на всеки елемент средно надхвърля 10 000 рубли. Например мъжка ленена риза струва 18 000 рубли, а панталон - 14 500. Дамска рокля от вискоза - 35 000 рубли, а копринен шал с елементи от националния чеченски орнамент - 25 000. Около 30 000 рубли струва ленен костюм „като на Кадиров“. В началото на септември едно евро се равнява на 60 рубли.

През 2021 г. приходите на Кадирова са се увеличили над 50 пъти - от 845 000 на 44 милиона рубли.

Според руското законодателство регионален министър може да бъде учредител на търговско дружество, ако това не води до конфликт на интереси, коментира Иля Шуманов - генерален директор на руското представителство на Transparency International.

„Въпросът е, че като единствен основател на компанията Айшат Кадирова е принудена да взема управленски решения и да разпределя печалби, тоест да извършва търговска дейност, което е забранено от закона. Обикновено това ограничение се управлява чрез прехвърляне на фирмен дял за доверително управление на бизнес партньор“, добави той.

През декември 2021 г. Айшат Кадирова получи от баща си медал „За защита на правата на човека". Това се случи, след като предишната година Държавният департамент на САЩ разшири санкциите, наложени срещу Рамзан Кадиров за сериозни нарушения на човешките права, като включиха съпругата му и двете му дъщери - Айшат и Карина (Хадижат). Съобщението дойде от канцеларията на тогавашния държавен секретар Майк Помпео.

Последва отговор на Кадиров в Telegram: "Помпео, тръгваме на битка! Тепърва ще бъде по-интересно!", и публикува снимка с тежки оръжия.

На видео, публикувано от Рамзан Кадиров от къщата на дъщеря му, се вижда паркиран в двора автомобил Lamborghini Urus, който липсва в официалната ѝ имуществена декларация като длъжностното лице.

През 2021 г. Кадирова получи и имение с площ от 1617 квадратни метра и две нежилищни помещения, които се побират на парцел от шест акра - цената на целия имот се оценява на над 50 милиона рубли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG