Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще пълзиш на колене". Радио Свободна Европа призова Русия да гарантира сигурността на журналистите в Чечня


Чеченският лидер Рамзан Кадиров
Чеченският лидер Рамзан Кадиров

Радио Свободна Европа (РСЕ) призова властите в Русия да гарантират сигурността на журналистите и техните роднини в севернокавказката Чеченска република, след като назначеният от Кремъл местен лидер директно заплаши директора на Севернокавказката служба на РСЕ Аслан Дукаев.

Рамзан Кадиров заплаши Дукаев заради статия на Свободна Европа, която описва отношението на чеченските власти към фермерите по време пандемията.

В публикувано на 1 април видео Кадиров обсъжда с членове на своето правителство темата, използва вулгарни думи, псува автора на статията и заплашва да го накаже.

Кадиров се обръща към Дукаев и казва, че ще го накара да "пълзи на колене и да моли народа да му прости".

"Директните заплахи от регионални лидери срещу журналисти, сред които и Аслан Дукаев от РСЕ, са опасна тенденция в момента, когато публиката има нужда от достъп до обективни новини повече от всякога", заяви в позиция директорът на РСЕ Джейми Флай.

"Десетки години РСЕ предоставя на чеченците достоверна информация, въпреки рисковете за журналистите в региона... Руските власти трябва да изпълнят задълженията си и да гарантират сигурността на журналистите и техните семейства, включително и на Аслан".

Правозащитни групи обвиняват Кадиров, че управлява с репресии региона от 2007 г. насам и е създал усещане за безнаказаност на службите за сигурност. Кадиров е обвиняван за преследване на политически опоненти, включително за отвличания, мъчения и убийства.

Критиците на Кремъл коментират, че руският президент Владимир Путин е затворил очите си за евентуалните нарушения на Кадиров, защото разчита на бившия бунтовник да контролира сепаратистките настроения в Чечня. Населеният с мюсюлмани регион стана арена на две войни в последните 30 години.

Миналата седмица независимият руски вестник "Новая газета" свали статия за мерките срещу коронавируса в Чечня, след решение на медийния регулатор "Роскомнадзор".

Преди това Кадиров определи статията като абсурдна и заплаши автора, известната разследваща журналистка Елена Милашина. На 21 април правозащитната организация "Хюмън Райтс Уоч" каза, че властите трябва да приемат сериозно заплахата и да гарантират сигурността на Милашина.

Севернокавказката служба на Радио Свободна Европа е сред малкото медии, които предоставят независима информация за население предимно с мюсюлмани регион в Северен Кавказ в Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG