Връзки за достъпност

Извънредни новини

Критик на чеченския лидер Рамзан Кадиров е убит в Австрия


Предполагаемата жертва Мамихан Умаров
Предполагаемата жертва Мамихан Умаров

Руски гражданин, търсещ убежище в Австрия, е бил убит близо до столицата Виена в събота. Според източници от чеченската общност жертвата е Мамихан Умаров – бивш чеченски сепаратист и критик на лидера на Чечня Рамзан Кадиров, съобщи Севернокавказката секция на Радио Свободна Европа.

Властите в Австрия съобщиха, че жертвата е 43-годишен руски гражданин, кандидат за бежански статут. Той е бил застрелян на паркинг близо до Виена. След мащабна полицейска акция е задържан заподозрян за убийството, който също е руски гражданин. Той е бил заловен на 200 км от местопрестъплението няколко часа след убийството. Все още няма официална информация за мотива за престъплението.

Това не е първият случай на нападение и убийство на критици на близкия до Путин Рамзан Кадиров, които се намират в Западна Европа, през последните месеци.

През август 2019 г. бивш боец от групата на чеченските сепаратисти, воювали срещу руските сили, Зелимхан Хангошвили беше застрелян в Берлин. За престъплението тогава беше задържан 49-годишен мъж с руски паспорт, който е заподозрян и за убийството на руски бизнесмен през 2013 г. Тогава Германия обвини руските власти, че стоят зад случая.

През февруари 2020 г. чеченският блогър Имран Алиев, известен с критичното си отношение срещу лидера на Чечня Рамзан Кадиров, беше убит във Франция. Тялото му беше намерено в хотел, а причината за смъртта бяха множество прободни рани.

Отново през февруари чеченският блогър Тумсо Абдурахманов беше нападнат в Швеция. Той успя да се спаси от нападателя и да го предаде на властите. Месец по-късно председателят на чеченския парламент Магомед Дадуев обяви кръвна вражда на Абдурахманов.

Редица правозащитни организации твърдят, че управляващият Чечня от 2007 г. насам Кадиров, използва репресивни мерки и създава престъпен климат в региона. Според тях той е отговорен за насилие и заплахи срещу политически опоненти, включително и отвличания, мъчения и убийства.

Критиците на Кремъл обвиняват президента Владимир Путин, че той игнорира нарушенията на конституцията, които Кадиров извършва. Според тях причина затова е, че руският президент се уповава на бившия бунтовнически командир, за да поддържа контрол върху размирния регион.

В интервюта и публикации в социалните мрежи убитият на 4 юли Умаров е заявявал, че е бил наемник в силите за сигурност на фактически независимата държава Ичекерия, отделила се от Чеченската република. В свои изяви Умаров е обвинявал властите в Чечня, част от Руската федерация, че са отговорни за убийствата на бивши сепаратисти, избягали на запад.

Говорител на руското посолство във Виена е заявил пред ТАСС, че австрийските власти не са се свързали с дипломатическото представителство във връзка с убийството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG