Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да се оттеглим". Байдън поиска подкрепата за Украйна да продължи на годишнината от десанта в Нормандия


Американският президент Джо Байдън по време на церемонията по отбелязване на годишнината от десанта в Нормандия.
Американският президент Джо Байдън по време на церемонията по отбелязване на годишнината от десанта в Нормандия.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова западните сили да продължат с подкрепата си към Украйна и да не се предават пред Русия. Tой направи това в своята реч по време на честванията на 80-годишнината от десанта в Нормандия в четвъртък.

"Няма да се оттеглим", каза Байдън във Франция. "Ако го направим, Украйна ще бъде подчинена и това няма да е краят. Съседите на Украйна ще бъдат застрашени, цяла Европа ще бъде застрашена".

Речта на Байдън идва на фона на честванията по случай годишнината от десанта в Нормандия. На 6 юни 1944 г. повече от 150 хиляди съюзнически войници нахлуват във Франция по море и въздух, за да прогонят войниците на нацистка Германия, слизайки на брега на пет плажа с кодови имена Омаха, Джуно, Суорд (Меч), Юта и Голд (Злато).

В речта си американският президент направи няколко паралела между нахлуването на Русия в Украйна и Втората световна война и борбата срещу фашизма. Русия започна война срещу Украйна през февруари 2022 г., като така предизвика най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война.

"Изолационизмът не беше отговорът преди 80 години и не е отговорът сега", каза Байдън в речта си - препратка към някои републиканци, които са скептични към подкрепата на САЩ за Украйна.

На годишнината присъстваха ветерани, които са участвали в десанта на Нормандия. Много от мъжете са на повече от 100 години.

По-рано в четвъртък, британският крал Чарлз също призова за по-голямо международно сътрудничество в борбата за мир.

"Припомняме си урока, който идва при нас отново и отново през десетилетията: свободните нации трябва да се обединят, за да се противопоставят на тиранията", каза Чарлз.

Украинският президент Володимир Зеленски, германският канцлер Олаф Шолц и много други също ще вземат участие в празненствата. Русия обаче не е поканена.

Денят "Д" - началото на десанта в Нормандия с кодово име операция "Овърлорд" - е най-голямата десантна атака в историята, в която участват 156 115 войници от 12 държави. На плажа Омаха през 1944 г. около 2400 американски военнослужещи губят живота си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG