Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще строи нова база за бойната група на НАТО


Тодор Тагарев

Нови сгради и съоръжения ще бъдат изградени край Ямбол за разполагане на бойната група на НАТО в България. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Тодор Тагарев на въпрос от депутата от „Продължаваме промяната - Демократична България“ Мирослав Иванов. Той пита дали се предвижда трайно установяване на военни сили на НАТО на територията на област Ямбол и в частност в базите в с. Безмер и с. Кабиле и съответно в какви срокове се очаква това да се случи.

Тагарев не уточнява точното място на базата в отговора си.

До реализиране на идеята за нова база за бойната група на НАТО в България се стигна след срещата на алианса във Вилнюс през юли. Тогава бяха приети нови регионални планове на НАТО за първи път от края на Студената война. Плановете са за възпиране при евентуално нападение от Русия.

Според източници на Свободна Европа в парламента и Министерството на отбраната, България трябва да изгради инфраструктура, в която може да бъде настанена бригада. Плановете са базата да бъде край село Кабиле. Те са на българското военно командване, което иска да привлече повече съюзническа армия.

Числеността на една бригада на НАТО може да варира от 4000 (лека механизирана бригада) до 8000 души, ако към нея бъдат придадени и други подразделения. Тези войници обаче няма да са постоянно разположени в новата база до Ямбол, а ще идват за учения. В тези учения трябва да се покаже, че бойната група може да действа като бригада.

Тагарев пише, че сроковете за пребиваване на съюзни военни формирования на българска територия зависят от решенията, които се вземат на съюзно и национално ниво, а численият състав, въоръжението, бойната и спомагателна техника на многонационалната бойна група са секретна информация.

От отговора на министъра се разбира, че се планира изграждането на база в която да бъдат водени "полеви занятия и учения с военнослужещите от състава на българските и съюзните многонационални формирования ". Планира се изграждането на битови сгради, специални и спомагателни съоръжения и паркова територия за съхранение и обслужване на машини.

"С тази модернизация ще бъдат осигурени по-добри условия за обучение, подготовка и настаняване на военнослужещите, което от своя страна би спомогнало за повишаване на привлекателността на военната професия сред младите хора“, пише още в отговора си Тагарев.

Най-значимата полза от присъствието на съюзнически сили на наша територия е, че българските гражданите могат да се чувстват по-сигурни и по-защитени, пише Тагарев.

Освен това по думите му "инвестициите в инфраструктурата ще имат положителен ефект върху местната икономика, чрез наемането на местни и регионални компании в процеса на строителството, поддръжката, снабдяването, както и други обслужващи функционирането на тези формирования дейности".

В момента съставът на многонационалните сили в България е около 900 души по данни на Министерството на отбраната. Италия е водещата държава и с най-многобройното участие в групата с над 700 военни от 7-ми алпийски полк „Берсалиери“ с повече от 50 единици техника. САЩ участват с механизирана рота. България също участва с рота. В групата има военни и от Турция, Северна Македония, Черна гора и Албания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG