Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството сложи край на проекта за АЕЦ "Белене"


Така изглежда площадката на АЕЦ "Белене" през 2004 г.
Така изглежда площадката на АЕЦ "Белене" през 2004 г.

Ядрената централа „Белене“ вече не е обект с национално значение, след като в сряда правителството отмени решение от 2018 г. за проекта за втора атомна централа. Това на практика слага край на проекта за изграждане на централата.

Самото строителство на "Втора атомна" започва още при управлението на БКП през 80-те години. Проектът е реанимиран през 2005 г. от кабинета "Сакскобургготски". Три години по-късно е подписан договор за 4 млрд. евро в присъствието на президентите на България и Русия Георги Първанов и Владимир Путин. През 2012 г. решението на МС е отменено от първия кабинет на ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов.

През 2018 г. Борисов, който вече е премиер трети мандат, пак променя решението на правителството и започва търсенето на инвестор и строител. Очакваше се под някаква форма това да бъде Русия, но анексирането на Крим през 2014 г. направи това невъзможно. Служебният кабинет, назначен от Румен Радев, също правеше опити за реанимация на проекта.

Впоследствие през юли 2023 г. Народното събрание одобри двата енергоблока за АЕЦ "Белене", междувременно поръчани и платени на Русия, да бъдат продадени на Украйна.

С решението на правителството от сряда се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД процедура за избор на инвеститори за изграждане на АЕЦ „Белене“. Също така министърът на енергетиката трябва да уведоми предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

В края на август кабинетът прие решение, според което „Националната електрическа компания“ (НЕК) ЕАД може да продължи да извършва преконсервация на доставеното оборудване за блокове 1 и 2 на АЕЦ „Белене“ под техническото ръководство на производителя „Атомстройекспорт“.

На среща между премиера Николай Денков и президента на Украйна Володимир Зеленски в Атина на 21 август Украйна потвърди интереса си за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG