Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министърът на енергетиката предлага четири нови реактора на площадките в "Козлодуй" и "Белене"


Министърът на енергетиката Росен Христов
Министърът на енергетиката Росен Христов

България има нужда да изгради четири нови ядрени реактора – два на площадката на АЕЦ „Белене“ и два като 7-ми и 8-ми реактори на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза министърът на енергетиката Росен Христов по време на изслушване пред депутатите в Народното събрание.

Предложението му ще бъде официално представено през следващата седмица, когато Министерството на енергетиката ще съобщи за идеите си за развитието на българската енергетика. Според Христов България трябва да се стреми към това да разполага с 4 хил. мегавата ядрени мощности, а за целта трябва да се преговаря с всички водещи компании като „Уестингхаус“, „Фраматом“ и EDF.

По предложение на ГЕРБ в дневния ред на заседанието на комисията по енергетика имаше включена точка, в която да бъде обсъден вариант, в който Народното събрание да задължи правителството да започне преговори със САЩ за изграждане на 1 терават мощност като 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“.

За договора за доставка на природен газ през Турция

По време на изслушването си Христов отговори на въпроси относно сключения между „Булгаргаз“ и турската „Боташ“ договор за достъп до газопреносната мрежа и газовите терминали на Турция. Енергийният министър потвърди, че това е само договор за достъп до турската инфраструктура, както и че тя ще бъде използвана само за доставки на втечнен газ, които тепърва трябва да бъдат договорени.

„Тук говорим за резервиране на капацитет, втечняване и транзит до гранична точка България по мрежата на "Боташ". Всички спекулации, че се купува газ руски, неруски или какъвто и да било друг са неверни“, каза още той. По думите му цената за услугите от турска страна е „нищожна“ част от общата крайна цена на газа и допълни, че цените са сходни, с тези, които предлага Гърция.

Христов каза, че България може да се възползва и от договорите за доставка на големи количества природен газ, които Турция сключва с други страни. Той даде за пример предстоща сделка, за която Анкара преговаря с американската компания „Шениър“, от която може да се възползва и София.

По време на излушването стана ясно също, че до края на 2023 г. България няма да се възползва от договорения за пренос пълен капацитет, тъй като „Булгаргаз“ не е започнал преговори за доставка.

За състоянието на ПАВЕЦ „Чаира“

Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) „Чаира“, която е една от най-важните стратегически мощности в България, още дълго ще остане извън строя. Това стана ясно от отговор на министър Христов на въпрос на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

ПАВЕЦ-ът не работи след авария през март 2022 г., до която се стигна след пускане в експлоатация след дългогодишен ремонт на една от ремонтираните турбини. По думи на министъра в момента все още се обсъжда какво е състоянието на централата, както и кога тя може да заработи отново. Христов каза, че по време на техническо обследване са открити проблеми във всички четири торбини, с които разполага станцията.

Той посочи, че по „груби оценки“ реконструкцията на централата ще струва около 2 млрд. лв. В момента за аварията в централата текат няколко разследвания, включително и от страна на Европейската прокуратура.

ПАВЕЦ „Чаира“ е най-голямата мощност от вида си в Югоизточна Европа. Централата играе огромна роля като балансьор в електропроизводството в България, защото при излишъци на ток работи на помпен режим и акумулира допълнителни количества вода, а при недостиг изпуска вода и произвежда ток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG