Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Исторически момент". България ще може да доставя природен газ през терминали в Турция


Директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан и министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез по време на подписването на договора
Директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан и министрите на енергетиката на България Росен Христов и на Турция Фатих Дьонмез по време на подписването на договора

Турската държавна компания “Боташ” (BOTAŞ) ще даде достъп до своите терминали за втечнен газ и до газопреносната си мрежа на “Булгаргаз”. Това предвижда споразумение, подписано във вторник между двете компании. Така България ще си осигури допълнителен маршрут за доставки на природен газ.

“Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турската страна”, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той определи събитието като “исторически момент”.

Документът беше подписан в Министерския съвет от директорите на двете компании Деница Златева и Бюрхан Йозджан в присъствието на Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. По думите на Христов споразумението е договорено на Коледа и е подписано в първия работен ден след празниците, което показва голямата му важност.

Турският енергиен министър Фатих Дьонмез съобщи, че срокът на договора е 13 години и предвижда възможност за пренос на 1,5 млрд. куб. м газ годишно. Това е около половината количество природен газ, което се използва в България.

Със споразумението България получава достъп до пет терминала за втечнен природен газ в Турция. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумение, е наличен, а може и да бъде увеличен, добави турският енергиен министър.

Президентът Румен Радев определи споразумението като историческо, защото за първи път Турция предоставя на външна компания достъп до своите терминали за втечнен природен газ. Той каза, че документът е резултат от договореностите, постигнати на срещата му с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в началото на декември.

Споразумението е “ключов момент в развитието на партньорството на България и Турция”, каза премиерът Гълъб Донев след среща с турския енергиен министър.

Договорът с Турция идва осем месеца след като руската държавна компания “Газпром” едностранно и в нарушение на договора спря доставките на природен газ за България. Тогава правителството на Кирил Петков трябваше да осигури доставките от други източници.

След идването на власт на служебното правителство, то изрази намерение да преговаря отново с “Газпром” и да се съобрази с условията, които руската компания постави - природният газ да се плаща в рубли, а не в предвидената в договора валута. Доставките обаче така и не бяха подновени.

Преди това служебното правителство отказа оферта за танкери с втечнен газ от САЩ, осигурена от предишния кабинет, и посочи като причина факта, че няма слотове на терминали за втечнен газ в района. Договорът с Турция цели да гарантира достъп до такива слотове, на които занапред танкерите да могат да се разтоварват.

Маршрутът през Турция не е единственият възможен за трансфер на природен газ след спирането на доставките от Русия. На 1 октомври влезе в експлоатация интерконекторът между Гърция и България. Когато бъде завършено строителството на терминала за втечнен газ в Александруполис, България ще може да получава доставки и от там.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG