Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свобода от руския газ". Интерконекторът с Гърция вече работи


Откриването на интерконектора Гърция-България на 1 октомври 2022 г. в София
Откриването на интерконектора Гърция-България на 1 октомври 2022 г. в София

България вече получава природен газ по интерконектора с Гърция, който цели да прекрати зависимостта на страната от доставките от Русия. Газовата връзка беше въведена в експлоатация сутринта на 1 октомври.

Същия ден се проведе и церемония за откриването на проекта в София с участието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на България Румен Радев, премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и лидери на други държави от региона.

Интерконекторът с Гърция заработи 13 години след като за пръв път се появи идеята за него. Това стана през зимата на 2009 г., когато Русия едностранно спря транзита през Украйна и остави региона без доставки на природен газ в продължение на седмица. Влизането в експлоатация на газовата връзка идва пет месеца след като Русия едностранно спря да доставя газ на България.

Интерконекторът дава възможност на България да получава пълните количества природен газ от Азербайджан, и то на цената по дългосрочния договор, а не на пазарни цени, както досега. Той ще даде възможност да се доставя газ от терминала за втечнен газ в Александруполис, който предстои да бъде завършен.

Интерконекторът променя ситуацията с енергийната сигурност за цяла Европа, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на церемонията.

“Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ”, каза тя. “В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата.”

“Интерконекторът променя решително енергийната карта на Европа”, каза президентът на България Румен Радев. Той добави, че това е важно след като “руската война в Украйна промени сериозно и много бързо начина ни на мислене.”

Интерконекторът България-Гърция прави България по-малко уязвима, каза служебният премиер Гълъб Донев. Нито той, нито президентът споменаха съществувалата доскоро зависимост на България от руския природен газ и ролята на газовата връзка за прекратяването ѝ. Други държавни лидери обаче обърнаха внимание на това.

“Доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка на руския газ в региона”, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Той призова за силна европейска позиция срещу “газовия шантаж на Русия”.

Газовата връзка с Гърция има капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно, приблизително колкото е цялото годишно потребление на България. Предстои до 2024 г. капацитетът ѝ да бъде увеличен до 5 млрд. куб. метра годишно чрез изграждане на компресорна станция в Комотини, съобщи изпълнителната директорка от българска страна Теодора Георгиева.

“Това ще позиционира България и Гърция на важно място на газовата карта в Югоизточна Европа”, каза Георгиева. По думите ѝ това ще позволи по газопровода да се доставя природен газ и на други страни в Европа, включително Молдова и Украйна.

В събитието, чийто домакин е президентът Румен Радев, участваха също президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски и премиерът на Румъния Николае Чука.

Строителството на интерконектора с Гърция беше завършено 13 години, след като беше обявена идеята за изграждането му. Самото строителство започна след дълго забавяне през 2019 г., а завършването на проекта се отложи няколко пъти при последното управление на Бойко Борисов. На този фон продължението на газопровода “Турски поток”, който Русия използва, за да доставя газ на Сърбия и Унгария беше завършено за една година и беше финансирано с 3 млрд. лева от българския държавен бюджет.

Назначеното от Румен Радев служебното правителство обяви завършването на газовата връзка с Гърция за свой приоритет, но допусна, че то може да се забави. Като причина посочи многократно, че по строителството все още има недовършени работи. Това не отговаря на истината. Пред пускането в експлоатация на интекронектора се появиха и документални пречки, които отпаднаха след протести от граждани, които настояваха проектът да влезе в експлоатация бързо.

Газовата връзка с Гърция e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз. Той е съфинансиран с 250 млн. евро от европейския бюджет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG