Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сръбски ЛГБТИ активисти протестираха срещу полицейско насилие спрямо членове на общността


Протест в Белград срещу полицейско насилие спрямо ЛГБТИ хора, 6 март
Протест в Белград срещу полицейско насилие спрямо ЛГБТИ хора, 6 март

В сряда сръбски ЛГБТИ активисти протестираха в центъра на Белград след сигнал за полицейско насилие срещу двама членове на общността.

Новината идва, след като по-рано участъка в Нови Белград отхвърли подадена жалба за полицейско насили срещу ЛГБТИ хора в града.

Протестиращите призоваха местните власти да осъдят насилието срещу ЛГБТИ хората. Към събитието се присъединиха членове на опозиционните партии Движението на свободните граждани, Зелено-ляв фронт и Демократическа партия.

Организатор на протеста, провел се под наслов "Няма да мълчим", е неправителствената организация "Да се зна".

"Да се зна" съобщиха на 26 февруари, че по време на обиск в апартамент в Белград полицейски служители упражняват насилие върху живущите, които са членове на общността. Определят случая като тежък, тъй като потърпевшите имат не само физически, но и психически травми.

В същия ден от полицията казват, че работят по сигнала и "проверяват достоверността" на жалбата. Допълват, че полицаите ще бъдат санкционирани в случай, че бъде установено нарушаване на служебните им правомощия.

"Голяма част от случаите на насилие срещу ЛГБТИ хора не се съобщават на полицията поради липса на доверие в институцията", казват от "Да се зна".

Сръбската служба на Свободна Европа потърси вътрешното министерство за коментар по случая, но до редакционното приключване на материала не получи отговор.

В началото на годината "Хюман райтс уоч" публикува доклад, според който ЛГБТИ хората в Сърбия са изправени пред високи нива на нетолерантност, заплахи и насилие.

Неправителствената организация "Да се зна", която организира протеста в Белград, предоставя правна и психологическа помощ на нуждаещите се в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG