Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българите са неутрални, но все по-информирани за проблемите и правата на ЛГБТИ хората, сочи проучване


Кадър от София Прайд 2023 г.
Кадър от София Прайд 2023 г.

Българските граждани са с неутрални нагласи, но все по-добре информирани за проблемите, правата и мотивациите на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Това показва изследване на "Алфа Рисърч", направено през есента на 2023 г. по поръчка на фондация ГЛАС.

Новината идва, след като през 2023 г. друго проучване на "Алфа рисърч" показа позитивна тенденция за по-голяма толерантност на българското общество към ЛГБТИ хората. Според него над 40% от хората в България се определят като толерантни към хората с нетрадиционна сексуална ориентация.

Агенцията е направила две проучвания, които сравняват информираността на обществото по тези теми, за периода от 2019 до 2023 г. Данните показват, че за този период делът на хората с целенасочен интерес към темата нараства от 24% до 28%.

Увеличение има и при хората, които не са търсили активно информация, но тя е достигнала до тях през различни медийни публикации. Близо 70% от анкетираните попадат в тази група през 2023 г., в сравнение с 48% четири години по-рано.

"Изключително важно е обаче какво е доверието в информационните източници. При три от водещите източници проучването установява висока степен на доверие. Това са разговорите с близки, информационните предавания в медиите, както и информационните сайтове. Четвъртият активно ползван информационен канал са постовете в социални мрежи, които от своя страна са със значително по-ниска степен на доверие", каза Геновева Петрова от "Алфа Рисърч", цитирана от БТА.

Според авторите на проучването един от факторите, които влияят силно върху отношението към ЛГБТИ хората е личният опит в общуване с тях.

Проучването показва, че нагласите на българите все пак остават неутрални, но по-добрата информираност и личното общуване са предпоставка за отслабване на крайно враждебните нападки и неверни тези, каза още Петрова. Данните проучването са представителни за цялата страна и събрани от извадка от 1000 души.

Резултатите идват на фона на многократни хомофобски атаки и акции в цялата страна през последните години. През 2023 г. филм от програмата на София Прайд Филм Фест събра на протест привърженици на проруската партия "Възраждане", които нахлуха в кино "Одеон" и саботираха предстояща прожекция. Скоро лед това демонстранти, свикани от "Възраждане", нападнаха зрители на същия филм във Варна.

През 2021 г. година десетина мъже и жени нападнаха ЛГБТ пространството Рейнбоу хъб и хората в него. Имаше пострадало момиче, като националистът Боян Расате извади нож. Година по-рано деца пострадаха при хомофобска акция в Пловдив, организирана от тийнейджъри в социалните мрежи.

През 2008 г. Михаил Стоянов беше убит в Борисовата градина от група, която „прочиствала“ парка от гей мъже. Активисти и правозащитници, подкрепящи ЛГБТ общността, от години се борят престъпленията на хомофобска основа да бъдат вписани в Наказателния кодекс като утежняващо вината обстоятелство

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG