Връзки за достъпност

Извънредни новини

Демонстранти, свикани от "Възраждане", нападнаха зрители на филм. МВР проверява подбуждане към омраза


Група млади мъже нападна хора, дошли да гледат филма "Близо" във Варна. Снимка: Скрийншот от видео на Татяна Кристи
Група млади мъже нападна хора, дошли да гледат филма "Близо" във Варна. Снимка: Скрийншот от видео на Татяна Кристи

Демонстранти срещу прожекция на филма “Близо” замерваха с предмети и обиждаха хора, отишли да гледат филма във Варна. Това се случи в петък вечер, а за случилото се съобщиха в социалните мрежи потърпевши, които публикуваха видеоклипове.

Започнало е досъдебно производство, съобщи в събота Министерството на вътрешните работи (МВР) пред Свободна Европа. То е за подбуждане към насилие и омраза. В писмени отговори институцията посочи, че се извършва разпит на “участниците в словесната агресия”.

Демонстрацията срещу филма беше свикана от местната организация на проруската партия “Възраждане” във Врана, а сред участниците имаше такива с тениски с логото на формацията. На демонстрацията беше Юлиан Губатов от ръководството на партията.

Това не е първата атака срещу прожекция на филма “Близо” от привърженици на “Възраждане”.

Георги Георгиев и Юлиян Губатов от партия "Възраждане"
Георги Георгиев и Юлиян Губатов от партия "Възраждане"

Сред хората от групата, която замерваше и обиждаше хора в района на Фестивалния център във Варна, не се виждаха опознавателни знаци на партии или организации.

Журналистката Татяна Кристи, която е една от потърпевшите, ги идентифицира като ултраси на футболен клуб “Черно море” и “криминален контингент”.

Кристи публикува видеоклип във Фейсбук, на който се вижда как група млади мъже се опитват да нападнат събралите се хора пред Фестивалния център.

Вижда се как една полицайка се опитва да спре мъжете. Едва след като един от тях хвърля предмет срещу Кристи, се намесват още няколко униформени служители на МВР. На записите се чува как един от нападателите крещи “Ще те убия, мършо”, но въпреки това не е арестуван от полицията.

"Днес за първи път в живото си видях какво е фашизъм на живо! Видях 1933 [година] под благосклонния поглед на държавата в лицето на МВР”, написа Кристи във Фейсбук. “Замериха ме с шише, удариха ме, полицията видя всичко.”

Свободна Европа изпрати въпроси до МВР по случая. От там посочиха, че има образувано досъдебно производство и се извършва разпит на “участниците в словесната агресия”.

Първоначално информацията беше, че разследването е за хулиганство. Впоследствие институцията посочи, че се проверява престъпление по чл. 162, т. 1 от Наказателния кодекс - подбуждане към дискриминация, насилие или омраза. Максималното наказание е до четири години затвор и до 10 000 лева глоба.

Демонстранти срещу прожекцията на филма "Близо" пред Фестивалния център във Варна
Демонстранти срещу прожекцията на филма "Близо" пред Фестивалния център във Варна

Видео от инцидента публикува и депутатката от “Продължаваме Промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) от Варна Стела Николова. То показва същата ситуация от различен ъгъл.

“Ще поискам среща с вътрешния министър за ескалиращата реч на омразата и липсата на адекватна реакция от полицията”, написа Николова във Фейсбук. “Така повече НЕ може!”

Прожекцията на филма “Близо” във Варна изобщо не се състоя. Пред БТА от Фестивалния център съобщиха, че няма продадени билети.

Това не е първата атака срещу прожекция на френската лента през последните седмици.

На 10 юни привърженици на “Възраждане” нахлуха в кино “Одеон” и саботираха прожекцията на филма, която беше част от програмата на София Прайд Филм Фест.

Няколко дни по-късно МВР започна проверка.

На 14 юни в Дома на киното в Пловдив група привърженици на партията, начело с депутата Емил Янков, се опитаха да спрат прожекция на филма “Близо” - този път част от съпътстващата програма на филми на френски език към фестивала “Франкофоли”.

Филмът “Близо” спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. Той разказва за две 13-годишни момчета с близко приятелство, което е обект на хомофобски подигравки от страна на съучениците им.

Демонстрантите срещу филма изтъкват различни поводи за протестите си - че “пропагандира интимност при 13-годишни деца” - нещо, което не отговаря на съдържанието на филма. Георги Георгиев от “Възраждане” посочи пред БТА друго възражение срещу лентата - че “едното от момчетата се самоубива, на това ли трябва да учим нашите деца”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG