Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР проверява привърженици на "Възраждане", които саботираха филм и нахлуха в бар в София


Симпатизанти на "Възраждане" блокираха прожекция в кино Одеон в София, 10 юни 2023 г.
Симпатизанти на "Възраждане" блокираха прожекция в кино Одеон в София, 10 юни 2023 г.
Министерството на вътрешните работи (МВР) е започнало проверка във връзка с действията на привърженици на "Възраждане", които в събота

саботираха прожекция от София Прайд Филм Фест и нахлуха в магазин за бира в София. Това съобщи в. "Сега" в сряда.

От пресцентъра на СДВР са потвърдили пред медията, че по проверката работи 1-во РПУ и материалите ще бъдат изпратени на Софийската районна прокуратура. Взети са и обяснения от подателите на сигнала за вандализирания бар и са разпитани свидетели.

В първия случай, проверяван от МВР, ставаше въпрос за прожекция на филма "Близо", който спечели наградата на журито в Кан през 2022 г. Лентата разказва за две 13-годишни момчета с близко приятелство, което е обект на хомофобски подигравки от страна на съучениците им. Според привържениците на "Възраждане" обаче, които в събота блокираха прожекцията, филмът е "педофилски".

В миналото лентата многократно е била показвана, но сега е част от кино фестивала, придружаващ шествието за ЛГБТ права "София Прайд". Блокирането на прожекцията е поредната хомофобска акция през последните години.

Във втория случай, който се проверява от МВР, десетина мъже с тениски на "Възраждане" нахлуха в магазина за бира Cosmic Craft Beer в София. Мъжете са били предвождани от депутата Славчо Крумов от "Възраждане", като са запушили входа на магазина и не са допускали да се влиза и излиза. Възможна причина за нахлуването е табела "Не обслужваме привърженици на Възраждане", залепена на витрината на заведението.

Овен това в понеделник сутринта магазинът осъмна с надраскани антисемитски знаци на витрината - надпис Jude (евреин на немски) и шестоъгълна звезда. Това са знаци, които нацисткият режим в Германия принуждава евреите да носят. Нацистка Германия е отговорна за геноцида над приблизително шест милиона евреи, известен като Холокост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG