Връзки за достъпност

Извънредни новини

Би Би Си отстрани водещ заради твърдения за снимки със сексуален характер


Британската обществена медия съобщи, че "приема сериозно всякакви обвинения" и провежда вътрешно проучване

Британската медийна корпорация Би Би Си съобщи, че се е свързала с полицията във връзка с твърдения, че един от нейните водещи е платил на тийнейджър, чийто пол не се уточнява, 35 000 лири стерлинги за снимки със сексуален характер.

Обществената радио-телевизионна компания каза още, че работи за възможно най-бързо установяване на фактите и че водещият, чието име не се посочва, е отстранен от работа. Твърденията, че мъжът е започнал да плаща на тийнейджъра, когато е бил на 17 години, бяха съобщени за първи път от в. "Сън" в петък. Според други издания става дума за момиче.

Изданието цитира майката, която казва, че неназованият водещ е платил на детето ѝ за снимките повече от 35 хил. паунда (45 хил. долара) за три години. Жената казва, че то е използвало парите, за да си купува крек, от което "от щастлив младо човек се е превърнал в наркоман". В момента то е вече на 20-години.

Жената разказва още, че е била изумена, когато видяла на телефон и снимка от видеоразговор на водещия по боксерки на дивана. Тя добавя, че е обичала да го гледа по телевизията.

Полицията съобщи, че Би Би Си се е свързала с нея, но все още не е повдигнато официално обвинение. Представители на корпорацията ще се срещнат със столичната полиция в понеделник.

В нов материал, публикуван от "Сън" в неделя вечерта, се твърди, че водещият е направил две "панически обаждания" до младия човек след излизането на статията. Попитал го "какво си направил" и го помолил да се обади на майка си, за да я накара да "спре разследването", пише вестникът.

В изявлението на Би Би Си се казва още:

"Би Би Си за първи път научи за жалбата през май. В четвъртък ни бяха представени нови твърдения от различно естество и в допълнение към нашите собствени разследвания, в съответствие с нашите протоколи, се свързахме и с външни органи".

Медийната корпорация добави, че очаква да бъде в състояние да предостави допълнителна актуална информация за процеса през следващите дни. И увери, че има "силни вътрешни процеси за проактивно справяне с подобни обвинения".

"Сън" обаче съобщи, че семейството на младия човек е разстроено от последното изявление на Би Би Си, защото "никой от корпорацията не им се е обадил за подходящо интервю след първоначалното оплакване". Освен това семейството е подало жалба пред Би Би Си на 19 май, но водещият не е бил свален веднага от ефир.

Редакторът на Би Би Си по въпросите на културата Кейти Разъл изтъкна, че "не знаем истината" за обвиненията. Според нея изявлението на корпорацията предполага, че първоначалното ѝ разследване може да е било възпрепятствано от липсата на отговор от страна на семейството.

Министърът на културата Луси Фрейзър проведе спешни разговори с генералния директор на медията Тим Дейви по-рано в неделя за твърденията, които определи като "дълбоко обезпокоителни".

"Дейви ме увери, че Би Би Си разследват въпроса бързо и внимателно. Като се има предвид естеството на обвиненията, важно е Би Би Си сега да получи възможност да проведе своето разследване, да установи фактите и да предприеме подходящи действия", написа тя в Туитър.

"Гардиън" цитира майката на младежа да казва: "Никога не сме искали разследване. Просто искахме Би Би Си да му кажат да спре."

Въпреки че възрастта на съгласие за интимни отношения във Великобритания е 16 години, Законът за закрила на детето от 1978 г. изрично забранява правенето, съхраняването или споделянето на снимки на непълнолетни лица под 18 години. И е незаконно непълнолетно лице да дава съгласие за интимна фотография. Наказанието за нарушаване на този закон е до 10 години затвор.

Преди десетина години медията беше разтърсена от разследване срещу един от най-известните ѝ бивши водещи - Джими Савил. Починалият през 2011 г. водещ на детски телевизионни предавания беше заподозрян в сексуални посегателства над близо 300 непълнолетни в течение на четири десетилетия. Тогава излезе информация, че Савил е използвал студиата на медията, включително за изнасилвания. Същото се случвало и в съблекални, както и в скъпи лимузини.

През 2012 г. пък 82-годишният спортен радиоводещ на Би Би Си Стюард Хол беше арестуван за изнасилване в миналото. Журналистът беше обвинен за непристойно поведение спрямо три деца на възраст 9-16 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG