Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гари Линекер се връща като водещ на "Мач на деня", съобщи Би Би Си


Гари Линекер
Гари Линекер

Бившият футболист и водещ на спортното предаване "Мач на деня" Гари Линекер ще се завърне на поста, след като беше свален от ефир в петък, съобщи Би Би Си в понеделник.

Линекер беше свален от ефир след негов коментар в Туитър, в който критикува новата политика на правителството на Великобритания за предоставяне на убежище на бежанци. Публикацията му предизвика разгорещен обществен дебат в страната, а самият Линекер влезе в директен сблъсък с говорителката на премиера Риши Сунак.

Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви каза, че в медията ще бъде направен независим преглед на насоките за работа със социалните медии.

Линекер каза, че подкрепя идеята и очаква с нетърпение да се върне в ефир.

В Туитър той добави, че последните няколко дни са били "сюрреалистични" и благодари на хората за тяхната "невероятна подкрепа".

Футболното отразяване на Би Би Си през уикенда беше прекъснато заради свалянето на предаването на Линекер. Другите спортни програми бяха отменени.

"Извинявам се за това", каза още Дейви.

Миналата седмица вътрешният министър Суела Брейвърман предложи нов закон, който да попречи на нелегално влизащите във Великобритания да искат убежище. Законът цели да спре десетките хиляди мигранти, които пристигат на Острова през Ламанша с лодки.

Адвокати и неправителствени организации веднага дадоха сигнал, че намеренията на британското правителство са в нарушение на Конвенцията за бежанците на ООН.

Множество популярни футболисти на Острова подкрепиха Гари Линекер. Ко-водещите на предаването „Мача на деня“ – Иън Райт и Алън Шиърър, също се оттеглиха от шоуто в знак на солидарност с колегата си.

Линекер е водещ на "Мач на деня" от 1999 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG