Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-голямата трагедия с мигранти досега". Поне 31 души се удавиха в Ламанша


В последните няколко седмици френските и британските власти са спасили хиляди мигранти край бреговете на Ламанша.
В последните няколко седмици френските и британските власти са спасили хиляди мигранти край бреговете на Ламанша.

Най-малко 31 мигранти загинаха, след като малката им лодка се е преобърнала в Ламанша на път от Франция за Великобритания. Според френския вътрешен министър Жералд Дарманен броят на жертвите не е окончателен.

"Най-голямата трагедия с мигранти досега", каза министърът. Френската полиция е арестувала четирима души по подозрение, че са свързани с инцидента.

Френските медии цитират местни рибари, според които в сряда много мигранти са потеглили от северното крайбрежие на Франция заради слабото вълнение. Температурите на водата обаче са били обичайно ниски за този сезон ниски.

Сигналът за инцидента е бил подаден от рибар, който е видял плаващи тела и празна малка лодка. Френски и британски служби продължиха да издирват пострадали в района.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че е "шокиран и ужасен" от смъртта на мигрантите.

"Тази трагедия показва колко е опасно да се прекосява Ламанша по този начин", каза Джонсън.

Националността на жертвите засега не се съобщава. Световните агенции отбелязват, че тази година има увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да прекосят Ламанша с малки лодки. Само за последните няколко седмици френските и британските власти са спасили хиляди мигранти край бреговете на Ламанша.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG