Връзки за достъпност

Извънредни новини

Би Би Си свали от ефир футболна легенда заради критики към британското правителство


Легендарният британски футболист Гари Линекер е водещ на най-популярното футболно прредаване на Острова - "Мач на деня" по Би Би Си
Легендарният британски футболист Гари Линекер е водещ на най-популярното футболно прредаване на Острова - "Мач на деня" по Би Би Си

Футболната легенда и популярен спортен водещ Гари Линекер е свален от ефир като водещ на предаването „Мач на деня“ по Би Би Си, съобщиха от медията в петък.

Това се случва, след като миналата седмица бившият английски национал публикува коментар в Туитър, с който остро критикува миграционната политика на правителството. Туийтът му предизвика разгорещен обществен дебат във Великобритания, а самият Линекер влезе в директен сблъсък с говорителката на премиера Руши Сунак.

От Би Би Си първо казаха, че няма да санкционират Линекер, но по-късно промениха позицията си и оттеглиха водещия на най-популярното футболно предаване в Обединеното кралство, „докато не получат съгласувана и ясна позиция относно използването на социалните медии."

Конфликтът се разрази след като Линекер написа в Туитър по повод нов закон, предложен от британското правителство: „Това е една неизмеримо жестока политика, насочена към най-уязвимите хора, на език, който не се различава от онзи, използван от Германия през 30-те години.”

В понеделник вътрешният министър Суела Брейвърман обяви планове за нов закон, който да попречи на хората, влизащи нелегално в страната, да поискат убежище във Великобритания.

Законът цели да спре десетките хиляди мигранти, които пристигат на Острова през Ламанша с лодки. Той предвижда всеки, който пристигне с малка лодка до бреговете на Великобритания, да няма право да търси убежище и да бъде директно депортиран в така наречените „безопасни трети страни“.

Адвокати и неправителствени организации веднага дадоха сигнал, че намеренията на британското правителство са в нарушение на Конвенцията за бежанците на ООН. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон също разкритикува намеренията на Лондон и във вторник проведе разговор с Брейвърман.

Множество популярни футболни личности на Острова подкрепиха Гари Линекер след новината за свалянето му от ефир. Ко-водещите на предаването „Мача на деня“ – Иън Райт и Алън Шиърър, също се оттеглиха от шоуто в знак на солидарност с колегата си.

От медията в крайна сметка решиха да излъчат материалите от поредния брой на предаването без водещ.

По-късно в събота водещите на две други спортни програми на Би Би Си - "Футболен фокус" и "Краен резултат" - Алекс Скот и Джейсън Мохамад, също казаха, че ще подкрепят Линекер като не отидат на работа, а предаванията им паднаха от програмата на медията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG