Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Какъв искате да бъде вашият премиер?". Билбордът, който постави повече от един въпрос


Предизборен плакат на ПП-ДБ със снимките на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски на спирка на градския транспорт в София, 28 май 2023 г.
Предизборен плакат на ПП-ДБ със снимките на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски на спирка на градския транспорт в София, 28 май 2023 г.

Предизборна кампания е - по билбордове и плакати се виждат лица на партийни лидери и кандидати за депутати. В един от тях обаче ЦИК видя нещо нередно. Какъв е проблемът?

Снимките на бившия премиер от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) Николай Денков от една страна и на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски - от друга. Отгоре - надпис "Какъв искате да бъде вашият премиер?" Това се вижда на предизборни билбордове и плакати на ПП-ДБ.

Борисов се ядоса на изображението и каза, че е подал жалба срещу него в Централната избирателна комисия (ЦИК). Тя видя нарушение на изборните правила, реши да бъдат свалени билбордове в София и Пловдив и да издаде акт за санкция на Денков.

Това се случва в рамките на един ден, на следващия идват и коментари по случая - дали е етично съществуването на плаката и дали е юридически издържано решението на ЦИК. То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

"Накърнява добрите нрави"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е раздразнен от предизборния плакат на ПП-ДБ.

"Абе, аз не давам на партията да ме слага на билборд, гледам - Денков се накачил с мен", казва той в понеделник на предизборна изява в Разград. "И подадох една жалба в ЦИК, и тя задължи областните управители да махнат тази пропаганда с мен", добавя Борисов на сбирката, излъчена на живо във фейсбук страницата му.

Близо два часа след това решението на ЦИК е публикувано на сайта на комисията. То е взето на излъчено на живо заседание на комисията по-рано в понеделник.

На заседанието става ясно, че жалбата срещу билборда е подадена не от Борисов, а от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Според текста ѝ показването на Борисов на плаката на ПП-ДБ е неправомерно, като се уронва и престижът на лидера на ГЕРБ.

Билбордът ПП-ДБ със снимките на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски в София, 28 май 2023 г.
Билбордът ПП-ДБ със снимките на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски в София, 28 май 2023 г.

По закон заседанията на ЦИК се излъчват на живо онлайн. Така е и при взимането на конкретното решение. Членовете на комисията може би излагат мотивите си за него, но те не се чуват. Микрофоните в залата са изключени по време на дискусията. Официален коментар не правят, а преминават директно към гласуване.

Това, което се чува, е, че с 12 гласа "за" и един "против" ЦИК решава, че има нарушение на изборните правила. "Против" гласува единствено Цветозар Томов.

ЦИК приема, че с плаката е нарушена ал. 4 от чл. 183 на Изборния кодекс, според която се "забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати". Не е ясно с какво са накърнени.

Комисията приема да се възложи на областните управители в София и Пловдив да свалят билбордовете. За нарушението ще бъде издаден акт за санкция на Николай Денков. Глобата е в размер на до 5 хил. лева, каза във вторник на брифинг говорителката на ЦИК Росица Матева.

ПП-ДБ ще обжалва решението

Пред Свободна Европа от ПП-ДБ казват, че ще обжалват решението на ЦИК. Според коалицията билбордът информира хората за избора, който им предстои на 9 юни. И отговаря на всички законови изисквания.

"Защо ГЕРБ са сметнали, че работна снимка на лидера им от Народното събрание уронва престижа му, е любопитен въпрос – и е към тях", се казва в писмения отговор от пресцентъра на ПП-ДБ.

"Зад решението на ЦИК прозира и персонална предизборна атака", добавят от коалицията. "Николай Денков не е издател на този агитационен материал и няма правна логика, по която да бъде санкциониран".

И самият Денков каза, че ще обжалва решението на ЦИК, ако бъде глобен. "Аз не съм ги поръчвал тези билбордове", каза той пред бТВ.

Адвокатът от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" Емил Георгиев определя решението на ЦИК като "рядко неюридически издържан административен акт".

"На всеки, който може да чете, и без мотиви му е ясно каква е идеята на "независимия" и "надпартиен" върховен орган на изборната администрация", пише той в профила си във Фейсбук.

За и срещу кого агитират плакатите

Под въпроса "Какъв искате да бъде вашият премиер" и от разположението на снимките върху плаката изглежда, че вариантите са или да е Денков, или да са Борисов и Пеевски.

"Подобна комуникация е неприемлива. Сравнителната реклама е ограничена в корпоративния свят, трябва да е така и в политиката", пише пиар експертът Александър Христов в профила си във Фейсбук.

Той напомня базисната комуникационна закономерност, че "не можеш да убедиш хората колко си добър, като обясняваш другите колко са лоши".

Според Денков Борисов и Пеевски се притесняват от сравнението между тях и него. "И интересно защо се притесняват. Сравнението не е само персонално, а и за това каква ще бъде България след изборите", казва Денков.

"Борисов заяви, че е готов да бъде премиер. Каза си ясно, че е готов да управлява с Пеевски. Ако погледнем от тази гледна точка, то тогава някой ги рекламира тях. Трябва да са доволни, че някой им прави реклама", добавя той.

"Гледам по магистралата - Денков си наслагал билбордове с мен. Абе, аз не давам на партията да ме слага на билборд, гледам - Денков се накачил с мен. И пита "Кой искате да е премиер?". Защото той, за да е премиер, го дължи само на мен. И на ДПС, но предимно на мен. Защото 69 депутата дадохме, за да стане премиер. Абе, кажи едно "благодаря", бе!", казва Борисов за плакатите.

"И сложил и Пеевски с мен. Ами, с такива двама гърбове как няма да си премиер. Някак си не е честно", добавя той.

Не за първи път в настоящата предизборна кампания Борисов е ядосан заради плакати на ПП-ДБ. Преди десетина дни той реагира гневно и заради карикатура на Чавдар Николов, разпространена от ПП върху плакати и билбордове.

На нея се вижда футболист с лице на прасе, който затиска с крак тиква вместо топка и надпис "#Кой печели, ако не гласуваш". Потребители във Фейсбук разпознаха в образите Пеевски и Борисов, а лидерът на ГЕРБ каза, че ПП-ДБ "финансира колажи" срещу него и Пеевски.

Форум

XS
SM
MD
LG