Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще стане ли Бойко Борисов отново премиер


Бойко Борисов е премиер на България с известни прекъсвания от 2009 г. до 2021 г.
Бойко Борисов е премиер на България с известни прекъсвания от 2009 г. до 2021 г.

Той беше начело на три редовни правителства. Два пъти подаде оставка от поста. След 3 години в изолация партията му казва, че той отново ще бъде номиниран. Има ли шанс Бойко Борисов да стане премиер за четвърти път?

Водещи политици от ГЕРБ казват, че председателят на партията Бойко Борисов ще е кандидатът ѝ за премиер, ако партията спечели изборите. Така би следвало и да бъде - обикновено партията победител номинира лидера си. Сега обаче това звучи като новина, защото в последните 3 години ГЕРБ предлага други хора за поста. Предсрочните избори предстоят на 9 юни, а ГЕРБ се очертава да бъде водещата политическа сила.

Ситуацията поставя три въпроса:

  • Как изглежда предложението Борисов пак да е премиер
  • Как биха го приели другите партии
  • Как биха го приели хората

Борисов да е отново начело на правителство изглежда като логично развитие, но ще е "трудно за преглъщане", макар че лидерът на ГЕРБ през годините остава с най-високо обществено одобрение, казват политолози и социолози.

Малко вероятно е Борисов да бъде издигнат за нов премиерски мандат, особено в условията на коалиционно правителство, казват други. Те наричат заявките за бъдеща номинация по-скоро политически ход за "надъхване на електората". Според тях най-голямата грешка би било от ГЕРБ да подценят желанието на българите за промяна.

Изглежда обаче, че и след предстоящите избори съществена промяна в разпределението на силите в парламента няма да има, показват проучванията на социолозите. Очакванията са отново ГЕРБ да е първа политическа сила, ПП - ДБ - втора, ДПС - трета.

Борисов за премиер - "естествено" и "разумно"

Сега ГЕРБ вижда лидера си Бойко Борисов като възможен следващ премиер, ако спечели изборите. Това казаха в последните дни заместник-председателят на партията Даниел Митов, бившият министър от ГЕРБ Владислав Горанов, водачката на листата на партията в Пловдив-област Цвета Караянчева.

Месец преди предстоящите на 9 юни избори проучвания на социологически агенции посочват 8-10% преднина за ГЕРБ пред втората политическа сила "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).

"Ако резултатът от изборите е такъв, че имаме легитимност, правилото в демокрацията е лидерът на спечелилата партия да е кандидат за министър-председател", каза Митов пред Нова телевизия.

Би било "разумно" Бойко Борисов отново да е премиер, за да си върне "самочувствието за периода, в който е управлявал държавата", каза пред БНТ Горанов, който е санкциониран от Съединените щати за корупция.

Още през март Горанов намекна, че ГЕРБ може да издигне отново Борисов за следващ мандат като министър-председател.

И за Караянчева няма "нищо по-естествено от това председателят на партията победител да бъде министър-председател". "По-подготвен човек от Борисов няма. Аз съм го виждала едно към едно как го посрещат европейските лидери", каза тя пред Нова телевизия.

Възможността отново да е премиер беше допусната и от самия Борисов.

"Ако ние сме пак на власт и аз да съм премиер догодина, разкопаните обекти на всички кметове в страната, финансирани с 20%, само чакат 80-те процента, за да довършат обекта", каза преди дни той на предизборна среща в Самоков.

Пресцентърът на ГЕРБ не отговори на въпроса на Свободна Европа дали този път Борисов ще е кандидатът ѝ за премиер. От ПП-ДБ и ДПС също не отговориха дали биха преговаряли с ГЕРБ за съставяне на правителство при предложение Борисов да е министър-председател.

Преди месец съпредседателят на ДПС Делян Пеевски допусна възможността за общо управление с ГЕРБ след предсрочните парламентарни избори. Тогава Бойко Борисов каза, че двете партии няма да направят общ кабинет, но в предизборната са изява в Перник преди дни той заговори за ГЕРБ и ДПС като за "нас", пише "Дневник". Борисов каза, че на ГЕРБ и ДПС може да се наложи да "скалъпват" през лятото новия бюджет и "целият пасив да падне върху нас".

"Често прибягва до подаване на оставка"

От 2009 г. до 2021 г. с известни прекъсвания Борисов е три пъти премиер, като първите му два мандата завършват с предсрочни избори.

В началото на 2013 г. Борисов за първи път подава оставка след продължителни антиправителствени протести, започнали заради изострена икономическа и социална ситуация в България.

В края на 2014 г. Борисов отново е избран за премиер в правителство, излъчено с мандата на ГЕРБ. Две години по-късно той подава оставка след загубата на кандидатката на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.

През май 2017 г. лидерът на ГЕРБ за трети път оглавява правителството. Този път той довършва целия си мандат, макар че управлението му е белязано от корупционни скандали и продължителни протести с искане на оставката му, както и тази на главния прокурор Иван Гешев.

Оттогава и през следващите три години следват 5 парламентарни избора, четири от които предсрочни. Шестите предстоят след по-малко от месец - на 9 юни, заедно с изборите за Европейски парламент.

След края на третия му мандат Бойко Борисов отказва да се кандидатира за премиер. А и останалите партии са категорични, че няма да го подкрепят. ГЕРБ издига за поста Даниел Митов, Николай Габровски и Мария Габриел.

Габриел дори за малко да оглави правителство, след като дойде нейният ред за поста при предварително договорената ротация с Николай Денков от ПП-ДБ в последния редовен кабинет. Но през май общото правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разпадна, след като двете коалиции не успяха да се споразумеят нито за състава на кабинета след ротацията, нито за предстоящите реформи.

Хората очакват когато се сформира управление, то да бъде изкарано докрай
Геновева Петрова

На този фон предлагането на Бойко Борисов отново за премиер би предизвикало сериозно разочарование у много хора, казва пред Свободна Европа социоложката от "Алфа рисърч" Геновева Петрова.

"След тези избори хората очакват да има политическа отговорност в смисъла когато се сформира управление, то да бъде изкарано докрай. Те биха приели премиер, който се ангажира с такава отговорност. А знаем, че Бойко Борисов е премиер, който често е прибягвал до подаване на оставка", казва тя.

Възможно ли е завръщането?

Според Геновева Петрова темата за кандидатурата на лидера на ГЕРБ за премиер не е център на обществен дебат, тя се коментира повече между политическите представители. Въпросът първо трябва да се реши в ГЕРБ.

"Въпреки всички критики към Борисов през годините и особено през последните години, той продължава да е сред партийните лидери, да не кажа партийният лидер с най-високо обществено одобрение", казва социоложката.

Политологът Стойчо Стойчев не вижда голяма вероятност Борисов да бъде издигнат отново за поста - най-малкото защото няма вероятност ГЕРБ да има такова мнозинство или да формира коалиция, в която да бъде основният водещ фактор.

"Борисов дори да иска да бъде премиер в едно коалиционно управление, ще трябва да се съобразява с желанията на коалиционните партньори - нещо, което самият той не би искал да прави", казва политологът.

Той дава за пример поведението на Борисов начело на трите му правителства - "винаги той е бил последна инстанция и е определял както курса на политиката, така и всичко останало".

"Да бъде подчинен на някого в парламента ми се струва малко вероятно и тези заявки на хора от ГЕРБ ми се струват по-скоро начин за надъхване на електората на партията, който иска да види Борисов премиер", казва Стойчев.

Той добави, че привържениците на ГЕРБ очакват да видят Борисов премиер, какъвто е бил, което сега няма как да се изпълни.

"Защото ГЕРБ е далече от мнозинство или от доминиращата си позиция в българската партийна система, в която е била в предишни години", казва политологът.

Социологът от "Галъп интърнешънъл" Първан Симеонов вижда най-голямата грешка на ГЕРБ във възможността да подцени желанието на българите за промяна.

Той напомня огромната подкрепа за протестите през 2020 г. срещу кабинета "Борисов 3", последвалото гласувано доверие на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и последвалото гласувано доверие на ПП-ДБ - "само и само да не са ГЕРБ и ДПС [в управлението]".

"Желанието да не са ГЕРБ и ДПС си седи. Бойко Борисов осъзнава това, той е достатъчно мъдър политик в това отношение, има политически усет и чувствителност, за да е наясно какво трябва да избягва", казва Симеонов.

Той добавя, че ако чисто аритметично се окаже, че ГЕРБ и ДПС могат да управляват след изборите, "това ще е възможно най-неизгодната позиция за Борисов".

"След протести и четири години импулси за промяна да се стигне до официална коалиция между ГЕРБ и ДПС би било много трудно за преглъщане. И към трудните за преглъщане фактори може да се добави и факторът Борисов да е премиер", казва социологът.

Форум

XS
SM
MD
LG