Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-грандиозната корупция". Как среща на Пеевски с дипломати от ЕС изненада мнозина


Австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом, която се здрависва със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.
Австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом, която се здрависва със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Критиците му го обвиняват, че е в основата на политическата корупция. Срещу него е имало многохилядни протести. САЩ и Великобритания го санкционираха за корупция. Европейският съюз призовава България да пребори корупцията. И накрая посланици от ЕС се ръкуват с него.

Часът е 15:36, датата - 9 май. На страницата на ДПС във Фейсбук са публикувани няколко снимки с кратко описание.

От тях се вижда, че в резиденцията на белгийския посланик в София се е провела среща с представители на посолствата на няколко държави членки на Европейския съюз (ЕС) - нищо необичайно за Деня на Европа. Те са там заедно с делегация на Движението за права и свободи (ДПС), предвождана от съпредседателя на партията Делян Пеевски.

Последното обаче озадачи много хора - Пеевски е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания, а ЕС непрекъснато призовава България да пребори корупцията. Мнозина вероятно са се запитали какво правят посланици на страни от ЕС точно с Пеевски.

Това, че САЩ налага санкции на български граждани, показва, че "в собствените им държави" не им е била търсена отгорност "по подходящ начин". Това каза преди 3 години сенаторът Бен Кардин, който е сред създателите на закона "Магнитски". Той каза още, че налагането на тези санкции е както "призив за събуждане" към страната, така и възможност за България да направи промени и да постигне напредък в борбата с корупцията.

По-късно очакването на български енергични действия не се оправда. Срещу Пеевски никога не са били повдигани обвинения. Но да се върнем на срещата от миналата седмица.

ДПС пише, че срещата се е провела резиденцията на посланика и е била организирана в рамките на белгийското председателство на Съвета на ЕС.

В съобщението се казва още, че са били обсъдени теми от регионален и национален характер, без да се дават повече подробности за какво точно става въпрос.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с посланика на Белгия Фредерик Мьорис
Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с посланика на Белгия Фредерик Мьорис

"Белгийско председателство на ЕС в България благодари на делегацията на ДПС и местните ръководители на мисии на ЕС за приноса им към дискусията", пише в съобщението на ДПС.

Европейският съюз има 27 държави членки, включително България. От публикуваните снимки се вижда, че на събитието са присъствали поне половината от тях.

"Недоумявам как може представители на европейските страни, които системно и във всичките си официални доклади критикуват България за корупция, да се срещат с персона, която е в основата на най-грандиозната корупция в България", каза Бойко Станкушев, председател на неправителствената организация "Антикорупционен фонд България".

Какво се вижда от снимките

От снимките, които бяха разпространени след срещата, се вижда, че на нея са присъствали посланиците на Австрия, Германия, Белгия, Гърция, Унгария и Словения.

На масата се виждат още табелките на Нидерландия, Дания, Хърватия и Чехия. На срещата се забелязват и представители на Словакия, Румъния, Финландия и Франция.

По информация на сайта Euractiv Франция и Нидерландия са изпратили представители на посолствата си, но не на ниво посланик. Според Mediapool на място не е присъствал и посланикът на Румъния.

Снимка от срещата в белгийската резиденция
Снимка от срещата в белгийската резиденция

Свободна Европа се свърза с посолството на Германия, откъде казаха, че като страна членка на ЕС тяхната политика е да разговарят с всички партии и всички председатели на партии.

На една от снимките, разпространени след срещата, се вижда австрийската посланичка Андреа Икич-Бьом, която се здрависва с Пеевски. За Свободна Европа от посолството на Австрия казаха, че срещата не е организирана от тях, поради което нямат информация за нея.

От посолството не отговориха на въпроса дали са притеснени от факта, че Пеевски е санкциониран за корупция.

На въпрос каква е била целта на срещата и какво е обсъждано на нея от посолството казаха, че не разполагат с такава информация и това е първият път, в който чуват за нея. Не отговориха и на въпроса дали не са притеснени от факта, че Пеевски е санкциониран за корупция.

Посолството на Белгия помоли за въпроси в писмен вариант. Попитахме каква е била целта на срещата, какви са били темите, дали Пеевски е бил поканен поименно, както и дали не се безпокоят от факта, че той е санкциониран за корупция.

След няколко часа Свободна Европа получи имейл, че запитването е било пренасочено към говорителя на външното министерство на Белгия - Николас Фиренс Геваерт. До редакционното приключване на текста не получихме отговор на тези въпроси.

Снимка от срещата в белгийската резиденция
Снимка от срещата в белгийската резиденция

От разпространените снимки се вижда още, че на срещата е присъствала и Йорданка Чобанова. През март 2024 г. тя беше назначена за ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, когато външен министър беше Мария Габриел от ГЕРБ. През 2014 г. тя е зам.-министър в служебното правителство на Георги Близнашки, а през 2016 г. е назначена за посланик в Словакия от президента Росен Плевнелиев.

Свободна Европа попита дали Представителството на Европейската комисия в България е участвало в организирането на срещата, както и дали не са притеснени от присъствието на Делян Пеевски. След публикуването на текста от Представителството на ЕК в България казаха, че не са участвали в организирането на събитието.

Къде е проблемът

От влизането на България в Европейския съюз страната постоянно е критикувана заради високите нива на корупция.

През 2023 г. Докладът на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС напомни за продължаващата липса на присъди за корупция, политическа намеса в съдебната власт и проблемите, с които се сблъскват българските медии.

Заради това в продължение на няколко години Нидерландия пък блокираше присъединяването на България към Шенгенското пространство.

През лятото на 2021 г. Пеевски беше санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон "Магнитски". В началото на 2023 г. Великобритания също включи Пеевски в подобен санкционен списък.

Срещу него има множество сигнали и в България. Опонентите му често го обвиняват, че стои в основата на корупцията в държавата, както и че има значително влияние в съдебната власт и в службите за сигурност.

Българската прокуратура многократно е проверявала Пеевски по различни сигнали, но никога не е намирала данни за престъпление. Той не беше разследван и за източването на КТБ, въпреки близките си отношения с основния подсъдим по делото и бивш мажоритарен собственик на банката Цветан Василев.

След като Пеевски беше включен в списъка "Магнитски", българската прокуратура също започна проверки, но те бяха прекратени няколко дни по-късно.

Как беше преди

Преди 11 години България беше обхваната от протести. В тяхната основа стоеше изборът на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Няколко дни след началото им той беше сменен, но протестите срещу правителството на Пламен Орешарски продължиха над една година.

На 25-ия ден от демонстрациите посланиците на Франция и Германия - Филип Отие и Матиас Хьопфнер, излязоха със съвместна позиция срещу олигархичния модел на управление в България и с апел да бъде чут гласът на гражданите.

"Аз не разбирам как един посланик, който на мен пет пъти ми е казвал, че трябва да се преодолява корупцията, споменавайки поименно господин Пеевски, след това ще отиде да се срещне с него, което на практика е легитимиране на неговата политическа позиция и на всичко, което е правил досега", каза Бойко Станкушев.

Според него тази среща легитимира Пеевски пред редица европейски държави.

Стефан Тафров, кандидат за евродепутат от "Продължаваме промяната-Демократична България" и бивш посланик на България в ООН, Великобритания, Франция и Италия, вижда друг проблем.

"Не е нередно посолствата и представителствата [на ЕС] да се срещат с политически партии. Но понеже срещата с Пеевски е проведена по време на предизборна кампания, [тази покана] може да се възприема като вземане на страна в кампания", казва той.

Изборите за европейски и национален парламент предстоят на 9 юни. Традиционно, предизборната кампания започва месец преди това. Тази година тя започна в полунощ на 10 май.

Не е ясно обаче дали Пеевски е бил поканен поименно. Статутът му на съпредседател, от друга страна, му гарантира присъствие във всички външнополитически прояви, в които участва официално ДПС. Тя е третата политическа сила в страната, член на Либералния интернационал и на „Алианс на либералите и демократите за Европа“ в Европейския парламент. Това важи както за затворени за пресата работни срещи с политици, така и за приеми в посолствата по повод различни празненства.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

Форум

XS
SM
MD
LG