Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вървят в синхрон". Докъде ще стигне политическата близост на ГЕРБ и ДПС


Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов (вдясно) и на ДПС Делян Пеевски говорят, а партиите им действат в синхрон, въпреки че формално не са били в общо управление досега.
Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов (вдясно) и на ДПС Делян Пеевски говорят, а партиите им действат в синхрон, въпреки че формално не са били в общо управление досега.

Преди месец Делян Пеевски оглави ДПС, а между управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ се разрази конфликт около плановете за нов кабинет. ДПС подкрепи ГЕРБ. Тенденцията не е нова, но напоследък двете партии още повече сближиха позиции. Сега дори настояват заедно за нови избори. Докъде ще стигне близостта?

ГЕРБ казва нещо, което може да обърне курса на управление на страната. Час по-късно ДПС повтаря казаното. Още малко след това досегашните партньори на ГЕРБ от ПП-ДБ застават против позицията, а резултатът е всеобщо объркване кой е и ще бъде на власт.

Този цикъл се повтаря през последния месец, откакто започнаха преговорите за нов кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ. Двете формации, които до момента бяха част от общо управление на България, изглеждат все по-разделени. ДПС, което само подкрепяше досегашното правителство, все по-категорично заема страната на ГЕРБ.

Най-пресният пример е от неделя. Тогава номинираната от ГЕРБ за следващ премиер Мария Габриел каза, че оттегля кандидатурата си и че ГЕРБ ще иска нови избори за парламент, вместо да продължава преговорите с ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски веднага подкрепи тази позиция. „Без ГЕРБ не може да има правителство“, написа той и също поиска „бързи предсрочни избори“.

Това се случи без подкрепата на ПП-ДБ, които до момента бяха партньори на ГЕРБ. Премиерът в оставка Николай Денков от ПП-ДБ поиска да се състави нов кабинет начело с Габриел. Но ГЕРБ и ДПС, заедно с опозиционните „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ (ИТН), имат достатъчно гласове в парламента, за да предизвикат нови избори.

„Интересите на ГЕРБ и ДПС отдавна вървят в синхрон“, каза за Свободна Европа политологът и преподавател в Софийския университет Милен Любенов. Според него те синхронизират и публичното си говорене, и действията си.

Ето как изглежда това.

Как се стигна дотук

ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за общо управление на ротационен принцип през пролетта на 2023 г. Идеята беше Николай Денков от ПП-ДБ да бъде премиер за 9 месеца, а след това да го замени Мария Габриел от ГЕРБ.

С наближаването на ротацията през февруари 2024 г. напрежението между двете формации се изостри.

На 6 март Денков подаде оставка. Последваха дълги преговори, но нямаше съгласие за нов кабинет. ПП-ДБ обясниха това с отказ от ГЕРБ да се ангажира с реформи в съдебната система и специализираните служби. От ГЕРБ казаха, че преговорите се провалят, защото от ПП-ДБ искат да имат повече министри.

Процедурата за кабинет все пак потръгна и Габриел взе мандата за съставянето му от президента Румен Радев в присъствието на представители на ПП-ДБ. Споразумение обаче така и не беше подписано и на 19 март Габриел представи изпълнен мандат със състав на правителство. Той обаче не беше съгласуван с ПП-ДБ. На 25 март Габриел оттегли кандидатурата си за премиер, а ГЕРБ и ДПС призоваха за избори.

ДПС подкрепяше досегашното управление на ПП-ДБ и ГЕРБ, а Пеевски дори започна да се изявява като негов говорител. Макар че не участваше в правителството, ДПС изгради образ на партия с влияние, с която другите да се съобразяват.

На 24 февруари Пеевски стана официален лидер на ДПС заедно с Джевдет Чакъров. Получи задачата да представлява ДПС в парламента и да разширява подкрепата на партията в „нетрадиционните“ райони.

ГЕРБ и ДПС в синхрон

По същото време, когато Пеевски оглави ДПС, отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ се изостриха. ДПС зае страната на ГЕРБ, а Пеевски подхвана обвинения към ПП-ДБ в съзвучие с ГЕРБ.

Сближаването на ГЕРБ и ДПС пролича в няколко ситуации.

  • На 20 март Пеевски изрази подкрепа за предложеното от ГЕРБ правителство начело с Габриел. Той похвали Борисов, че е постъпил „отговорно към България“ с решението мандатът на ГЕРБ да се изпълни, за да има „стабилност и сигурност“.
  • Също на 20 март Пеевски коментира и въпроса за реформа в спецслужбите. „Службите работят изключително добре, няма нужда от никаква смяна“, написа лидерът на ДПС. Това е позиция, която ДПС и ГЕРБ застъпват от месеци - отново в разрез с ПП-ДБ, които настояват за реформи.

  • На 24 март, час след като Габриел обяви отказа на ГЕРБ да изпълни мандата си за кабинет, Пеевски подкрепи решението и написа, че е време за избори. Месец по-рано, по заръка на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, партията зае позицията, че нови избори ще дестабилизират страната.

Думи, но и действия

Синхронизацията не се вижда само от изявленията на Борисов и Пеевски. Тя се отразява и в законодателството, което минава през парламента.

Ден преди ДПС да избере новите си лидери, депутатите в парламента одобриха общ законопроект на ГЕРБ и ДПС - за преговори с фирма за изграждане на нови мощности на АЕЦ „Козлодуй“.

ПП-ДБ внесоха алтернативен проект, но той не беше приет. С подкрепата на ИТН депутатите одобриха предложението на ГЕРБ и ДПС.

През март имаше още подобни ситуации. Първо парламентът вдигна заплатите в университетите - отново по инициатива на ГЕРБ и ДПС. Само от ПП-ДБ се обявиха против проекта, защото за него са нужни средства извън държавния бюджет. По този въпрос основна фигура е финансовият министър от ПП-ДБ Асен Василев.

Седмица по-късно депутатите приеха още един проект, внесен от ГЕРБ и ДПС, който изисква пари извън бюджета. Той задължава Василев да запълни дупка от 1 млрд. лева във фонда за енергийна сигурност.

Впечатление този месец направи и проект на Борисов и Пеевски за законодателни промени в отговор на няколко случая на насилие, които бяха представени като „безпрецедентна мигрантска криза“. Такава криза, според данните на МВР, няма.

Защо се случва това

„Общите интереси на ГЕРБ и ДПС ги събират“, казва Милен Любенов. Според него основните причини за това са икономически.

През 2021 г. Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ, а по-късно и от Великобритания. През 2023 г. дългогодишният финансов министър в правителствата на Борисов - Владислав Горанов от ГЕРБ, също беше включен в американския санкционен списък за корупция.

Според Любенов през последните 9 месеца са очевидни опитите имиджът на двете партии да бъде „изпран“ от съмненията за злоупотреби. А това се случва благодарение на партньорите им от ПП-ДБ.

Чрез нови избори ГЕРБ и ДПС имат и друг интерес - да забавят реформата в съдебната власт, в която искат да запазят влиянието си, казва Любенов. Там предстои и избор на нов главен прокурор и нов Висш съдебен съвет. Всичко това ще се отложи при нови избори.

През декември 2023 г. Свободна Европа писа за близостта между двете партии. Тогава ГЕРБ и ДПС се сблъскаха с ПП-ДБ по редица теми - назначенията в регулаторите, освобождаването на шефа на „Пирогов“, избора на управители на здравната каса, отношението към вътрешния министър и др.

Ще има ли кабинет на ГЕРБ и ДПС

В неделя Пеевски написа, че новите избори трябва да доведат до „ясно евроатлантическо мнозинство и правителство“.

Дали то ще бъде между ГЕРБ и ДПС? Двете формации очакват ПП-ДБ да претърпят поражение на изборите, защото са понесли основната отговорност за досегашното управление, казва Любенов. Заради разочарованието на избирателите пък активността вероятно ще е ниска, което работи в полза на ГЕРБ и ДПС с техните твърди електорати.

Тоест, има възможност двете партии да съберат достатъчно подкрепа и да опитат да съставят кабинет.

Но както при всички избори, нищо не е ясно предварително. „Сега избирателите са фрустрирани и при поява на нова партия нещата могат да се променят“, казва Любенов. Такава партия би могла да изникне по инициатива на президента Румен Радев, който заема активни позиции против ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

За момента обаче „на ГЕРБ и ДПС им се струва, че нещата са наредени“. Те полагат усилия да се представят като евроатлантически формации, което се харесва на международната общност. „На западните ни партньори ще им се наложи по един или друг начин да подкрепят ГЕРБ и ДПС“, казва Любенов. „Те постигнаха целта си“.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

Форум

XS
SM
MD
LG