Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов и Пеевски в синхронна атака срещу Тагарев. Той допусна да се оттегли сам след ротацията


Министърът на отбраната Тодор Тагарев
Министърът на отбраната Тодор Тагарев

Министърът на отбраната Тодор Тагарев допусна, че може сам да се откаже от поста си след ротацията в кабинета заради постоянните атаки срещу него. Той каза това в сряда пред bTV.

По-късно същия ден лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отново го нападнаха, като казаха, че той трябва да бъде сменен заради "нулева работа за Украйна". Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков обаче го защити. А самият Тагарев уточни, че няма да подава оставка преди ротацията в началото на март.

Това се случва, след като Борисов и Пеевски вече неведнъж отправяха критики към Тагарев. Искания за оставката му имаше и от депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ". Критики към работата на министерството имаше дори от "Демократична България".

"Тези перманентни атаки от всички посоки не ми позволяват да си върша работата, както аз го разбирам", коментира Тагарев пред bTV. "Въпросът не е дали ще получа покана да съм отново министър, а ще има ли условия да изпълнявам политиките си. Тези атаки ме карат вече да мисля да се откажа", добави той.

Тагарев каза още, че е в ход изпълнението на доставката на БТР-и за Украйна, като те трябва да заминат до няколко дни. По думите му трима зам.-министри - на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта, отговарят за транспортирането им.

Той посочи още, че помощта с по-висок приоритет - например системите С-300, е заминала.

Въпреки това по-късно Бойко Борисов каза, че Тагарев е "неработещ министър" и "трябва да бъде сменен". Като причина той посочи именно забавянето на доставката на БТР-ите.

"Не си е свършил работата. Сега му били виновни зам.-министрите, било му виновно МВР", добави лидерът на ГЕРБ.

Междувременно Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция по закона "Магнитски", атакува Тагарев със същите аргументи.

"Той не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца. Нулева работа за Украйна. Тагарев свърши една голяма нула", каза той.

Кирил Петков обаче го защити, като каза, че евроатлантическите партньори на България одобряват работата му.

"Украинците специално са казали по време на посещението (на Денков в Киев), че харесват нашия министър на отбраната", каза съпредседателят на ПП.

Няколко часа по-късно, преди да бъде изслушан в комисията по отбрана, Тагарев каза: "Премиерът Николай Денков ще подаде оставка на 6 март. Защо да подавам оставка дни по-рано? В това няма никакъв смисъл".

Тагарев е част от ротационното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ. ДПС официално не участва в него, но го подкрепя. Нападките срещу министъра ескалираха през януари. Поводът тогава не беше армията или изпълнение на решения на парламента, а това, че министерството му не е изпратило до депутати покани за публична церемония, на която може да отиде всеки гражданин.

Новите атаки от страна на ГЕРБ и ДПС срещу Тагарев идват само дни преди ротацията. Тогава предстои премиерът Николай Денков (ПП) да подаде оставка и мястото му да заеме досегашната външна министърка Мария Габриел. От ГЕРБ обаче настояват министърът на външните работи да остане техен, а от ПП-ДБ искат постът да бъде зает от Денков.

Очаква се след промените да бъдат сменени и други министри. Досега само министърът на здравеопазването Христо Хинков каза, че няма да е част от кабинета след ротацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG