Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Свободата се постига с меч". Денков и Зеленски се разбраха за сътрудничество в енергетиката и отбраната


Николай Денков и Володимир Зеленски в Киев, 26 февруари 2024 г.
Николай Денков и Володимир Зеленски в Киев, 26 февруари 2024 г.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на България Николай Денков са обсъдили сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Това каза Зеленски на обща пресконференция в Киев в понеделник.

"Подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите", каза Денков. По думите му амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България.

Посещението на Денков в Киев идва на фона на навършването на две години от нахлуването на Русия в Украйна. Оттогава България, като част от Европейския съюз и НАТО, помага на Украйна да защитава територията си, като на няколко пъти ѝ изпрати военна помощ.

В Киев Денков беше посрещнат от посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук, 26 февруари 2024 г.
В Киев Денков беше посрещнат от посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук, 26 февруари 2024 г.

Руската агресия превръща този регион в един от най-горещите, каза Зеленски. Благодарение на нашите съюзници успяваме стъпка по стъпка да възстановяваме сигурността в Черно море, добави той. По думите е обсъдено и как двете страни да активизират "разширяването на логистиката и инфраструктурата в региона".

Украйна цени всяка помощ, която получава, много ценим подкрепата на България, каза още президентът.

От началото на войната България оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ на Украйна. В края на миналата година парламентът одобри предоставянето на допълнителна военна помощ. Първият пакет оръжия беше изпратен в края на 2022 г.

"България застава безпрекословно на страната на Украйна в тази несправедлива и брутална военна агресия", каза Денков в понеделник.

Той подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат с обяснението, че подаръкът има два символа. "Единият е, че свободата се постига с меч. Вторият е, че хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни", каза премиерът.

В Киев Денков е придружен от министъра на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката - Румен Радев, на околната среда и водите Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и отбраната - Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и от началника на отбраната Емил Ефтимов. Българската делегация пътува с влак до Украйна.

По-рано тя посети разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници. На 2 януари балистична ракета порази осеметажна жилищна сграда, загинаха двама души.

Денков видя разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници, 26 февруари 2024 г.
Денков видя разрушенията в Соломянския район, причинени от руския обстрел по време на новогодишните празници, 26 февруари 2024 г.

"Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете. България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите", каза Денков.

По-късно той и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната. Денков постави венец на Стената на паметта.

По време на възпоменателната церемония прозвуча сигнал за въздушна тревога. Въпреки това отдаването на почит продължи без прекъсване, съобщи правителствената пресслужба.

Премиерите на България и Украйна Николай Денков Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната, 26 февруари 2024 г.
Премиерите на България и Украйна Николай Денков Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната, 26 февруари 2024 г.

Втората година от войната идва в ситуация на относителен застой на фронта. Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и оръжие основно заради блокираната военна помощ от Съединените щати. Това доведе до изтеглянето на украинските сили от град Авдиивка в Източна Украйна.

В края на 2023 г. българския парламент подкрепи предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна, възможността за използване на българското въздушно пространство за обучение на украински пилоти на F-16 и разрешаването на ограничен брой украински военнослужещи (до 160 души годишно) да преминават транзитно или да пребивават в България за обучение. Парламентът също така одобри предоставянето на Украйна на дефектни, остарели и излишни ракети за противовъздушна отбрана.

Доставките на оръжия за Украйна от началото на руската инвазия са източник на спорове в България. Президентът Румен Радев е против предоставянето на военна помощ и призовава за преговори между Киев и Москва.

Две години руска инвазия. Как се промени войната срещу Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG