Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри нова военна помощ за Украйна. Зеленски благодари на Борисов, Пеевски и Петков


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Парламентът одобри предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна - неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип от Въоръжените сили на България.

Решението беше взето със 147 гласа „за“, 55 - „против“, и седем „въздържал се“. То беше подкрепено от ГЕРБ-СДС (61), ПП-ДБ (53) и ДПС (33), които внесоха предложението. Против бяха от "Възраждане"(35) и "БСП за България" (19), както и един депутат от "Има такъв народ".

Освен това мнозинството отхвърли ветото на президента президента Румен Радев, което той наложи върху решението за предоставяне на бронетранспортьори на Украйна. В 22 ноември парламентът ратифицира споразумението между Украйна и България за дарение на 100 БТР-и с отпаднала необходимост на Украйна.

Новината идва, след като през юни правителството на Николай Денков одобри изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишното Народно събрание от 9 декември 2022 г.

В петък президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на българския парламент в публикация в Туитър, в която поименно посочи Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. Те, заедно с Атанас Атанасов от ДБ, който не е споменат, са сред подписалите предложението за новата помощ.

Според сегашното решение министърът на отбраната трябва да определи излишните количества въоръжение и техника и да подготви предложение за предоставянето им на Украйна. Правителството трябва да поиска възстановяване на разходите чрез Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО, гласуваха още депутатите от мнозинството.

Предвижда се Министерството на отбраната да предприеме действия за присъединяване и принос към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната.

С това решение парламентът разреши и преминаването през и пребиваването на територията на България, с цел обучение и подготовка, на ротационен принцип, на до четири пехотни/механизирани роти годишно, с численост до 160 души от въоръжените сили на Украйна, за срока на обучението и подготовка.

"Това вече е последна фаза преди влизане във война. Вие правите точно това, което не искат българските граждани", обърна се по време на обсъждането Борислав Гуцанов от БСП към вносителите, предаде БТА. Той добави, че "дори в секретната секция не е вкарано какво реално ще се даде".

"Не трябва да плашите хората, че влизаме във война, това са лъжи", отвърна Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също нарече "лъжливи внушения" твърденията, че България ще бъде въведена непосредствено във война с Русия. Той каза, че решението е в интерес на страната.

"Тъй като много закъсняхме с предоставянето на помощ, до момента сме получили само около 330 хил. евро компенсации за първоначално представения пакет от нелетална помощ", допълни Тагарев.

Викове „Оставка“ прекъсваха на няколко пъти изказването му.

От началото на войната, която Русия започна в Украйна през февруари 2022 г. президентът Радев и партиите "Възраждане" и БСП се обявяват срещу изпращането на военна помощ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG