Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев наложи вето върху изпращането на ненужни за България БТР-и в Украйна


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху предоставянето на бронирана транспортна техника от България за Украйна, съобщи пресцентърът на президентството в понеделник.

Новината идва, след като на 22 ноември парламентът ратифицира споразумението за безвъзмездно изпращане на 100 български бронетранспортьора (БТР-и) с отпаднала необходимост на Украйна, която беше нападната от Русия през февруари 2022 г.

Споразумението беше сключено през август 2023 г. между Министерството на вътрешните работи на България (МВР) и украинското министерство на отбраната. „За“ изпращането на БТР-ите гласуваха депутатите от „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС, „Има такъв народ“ (ИТН)и ГЕРБ. „Против" бяха „Възраждане“ и БСП.

Сега Радев връща закона за ратифициране на това споразумение за повторно гласуване в Народното събрание (НС). В мотивите към ветото Радев посочва, че депутатите не са били достатъчно запознати с „конкретните параметри на дарението“ и не са могли да преценят дали БТР-ите наистина са с отпаднала необходимост.

Въпросните бронетранспортьори са използвани в България единствено в рамките на т.нар. „възродителен процес“ (1984-1989), при който турците от България са насилствено преименувани и депортирани. Отпадналата необходимост на БТР-ите означава, че те вече не са нужни на България.

Въпреки това Радев твърди, че бронираната техника би могла да влезе в употреба - например при охраната на българската граница или при бедствия и аварии в трудно достъпни зони.

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, смята президентът.

В мотивите си Радев посочва още, че решението БТР-ите да се изпратят на Украйна не взима предвид „военновременните задачи, вменени на МВР“, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.

Същата теза за възможността БТР-ите да се използват в България защитиха и депутатите от „Възраждане“ и БСП, когато законът за ратификацията на споразумението се обсъждаше в пленарна зала.

„Има необходимото мнозинство, което ще преодолее ветото на президента върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна“, каза в понеделник председателят на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

Същата позиция изразиха премиерът Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски нарече ветото на Радев „срам“ и също настоя то да бъде преодоляно от парламента.

Решението за предоставяне на бронираната техника беше подписано през август в София и през ноември в Киев. До него се стигна след решение на парламента от юли за изпращане на БТР-и на Украйна.

Малко преди това правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ одобри изпращането на военно-техническа помощ на нападнатата от Русия страна в изпълнение на решение на предишното Народно събрание от 9 декември 2022 г.

Изпращането на бронираната техника стана повод и за вот на недоверие срещу правителството, който беше внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН в началото на ноември. Той обаче беше отхвърлен от Народното събрание.

Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. След началото на войната повечето европейски държави изпратиха военна помощ на нападнатата страна.

България е една от страните, които доставят най-много оръжие за украинската армия. Парламентът на няколко пъти реши да изпрати военно-техническа помощ на Киев, най-често от оръжия, които вече не са необходими на България.

От началото на войната президентът Радев и партиите „Възраждане“ и БСП са сред основните противници на предложенията за изпращане на военна помощ на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG