Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът одобри изпращането на 100 бронирани машини на Украйна. "Възраждане" и БСП бяха против


Бронирана машина в Бахмут, Украйна. Снимката е илюстративна.
Бронирана машина в Бахмут, Украйна. Снимката е илюстративна.

Парламентът одобри в петък решение за изпращане на допълнителна военно-техническа подкрепа на Украйна. България ще предостави на нападнатата от Русия страна 100 стари бронирани машини от резерва на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Предложението беше подкрепено от ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН). Против гласуваха „Възраждане“ и БСП.

Окончателното решение идва седмица след като предложението беше внесено в Народното събрание (НС). В сряда парламентарната комисия по отбрана одобри изпращането на бронираните машини.

По време на разискванията в НС Ивайло Мирчев от ПП-ДБ защити решението и опроверга твърденията, че предоставянето на машините на Украйна ще намали възможностите на българската армия и оперативните способности на МВР.

„Надявам се никой в залата да не си представя, че иска да вижда тези 100 бетеера използвани от българската жандармерия срещу българските граждани“, каза Мирчев и добави, че изпращането на бронираните машини не означава въвличане на България във война.

Мирчев е сред вносителите на предложението за изпращане на допълнителната помощ на Украйна. По-рано той каза, че бронираните машини са от времето на т.нар. "Възродителен процес" (1984-1989 г.) на насилствено преименуване и депортиране на българските турци.

След това дебатите бяха доминирани от проруските партии „Възраждане“ и БСП, които се изказваха против предложението. Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече вносителите на решението „фашизмократична общност“ и каза, че „един ден ще има възмездие“.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов определи партиите, подкрепящи решението, като „коалиция на омертата и войната“ и нарече изпращането на военна помощ „национално предателство“.

В края на дебатите Николай Дренчев от „Възраждане“ предложи да се гласува противоположно решение - България да не предостави техника на Украйна. Предложението беше подкрепено само от „Възраждане“ и БСП.

В края на юни правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ прие изпращането на военно-техническа помощ на Украйна в изпълнение на решение на предишния парламент от 9 декември 2022 г.

През юли Народното събрание възложи на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси от оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника на Министерството на отбраната. По-късно стана ясно, че боеприпасите с изтичащ експлоатационен ресурс ще бъдат предоставени на Киев.

Русия започна непровокирана военна инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г. Оттогава на територията на Украйна се води пълномащабна война. Повечето европейски държави се отзоваха на призивите на Украйна за помощ с оръжия, за да може да се защити срещу непровокираната руска агресия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG