Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще предостави на Украйна 100 стари бронирани машини. Очакват се компенсации от САЩ


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

България ще предостави на Украйна 100 бронирани машини от резерва на МВР от 80-те години на миналия век. Предложението ще бъде внесено в Народното събрание и вече има подкрепа от групите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС и ДПС. Това каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред бТВ.

Новината идва, след като в края на юни правителството одобри изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. В началото на юли Народното събрание одобри решение, с което възложи на правителството да ускори процеса по обновяване на военновременните запаси от оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника на Министерството на отбраната. По-късно стана ясно, че боеприпасите с експлоатационен ресурс ще бъдат предоставени на Киев.

„Имаме инициатива да бъдат предоставени бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да засягаме резервите на армията“, каза Мирчев.

По думите му става въпрос за машини, които са били във Вътрешни войски по времето на т.нар. Възродителен процес, но никога не са били използвани.

"Възродителният процес" (1984-1989) е име, което БКП дава на репресиите над българските турци. След насилствената им асимилация БКП създава Вътрешни войски в състава на МВР и ги въоръжава с бронирана бойна техника. Тази структура е основен извършител на депортацията на повече от 300 000 български турци в Турция през лятото на 1989 г.

Не е известно каква част от всички бетеери, притежавани навремето от Вътрешни войски, са стоте машини, които днешна София се готви да предостави на Украйна.

„Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности. Надяваме се това предложение още да важи, то е било валидно към декември 2022. Предстоят разговори“, каза още Мирчев.

Решението за предоставяне на военна помощ за Украйна беше взето от предишното Народно събрание през декември 2022 г. Допреди седмици Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна.

От февруари 2022 г. всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпратиха оръжия и боеприпаси за Украйна. Русия не воюва и не е обявявала война на нито една от тях. От публикации в български и европейски медии стана ясно, че България изнася към Украйна голяма по обем военна продукция през посредници. Това беше признато и от настоящия министър на отбраната Тодор Тагарев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG